VUT v Brně začalo spolupracovat na projektu Studenti píší Wikipedii

„Vysoké školy jako nejvyšší článek vzdělávací soustavy jsou vrcholnými centry vzdělanosti, nezávislého poznání a tvůrčí činnosti a mají klíčovou úlohu ve vědeckém, kulturním, sociálním a ekonomickém rozvoji společnosti“ (Zákon o vysokých školách, 2010).
Z výše uvedené definice vyplývá, že se jedná o centra excelence společnosti jako takové. Proto je nezbytné, aby studenti a další zájmové skupiny společnosti měli možnost co nejvíce z těchto center získávat, spolupracovat s nimi a podílet se na jejich budoucím vývoji. Vysoké školy by proto měly mezi své strategické cíle beze sporu řadit co nejlepší komunikaci a spolupráci na projektech, které přispívají k rozvoji celé společnosti. Projekt Studenti píší Wikipedii mezi takové bezesporu patří, protože užitek z informací a znalostí, které lze na Wikipedii získat, může mít každý.
Je proto potěšující, že od letního semestru 2012/2013 se také Vysoké učení technické v Brně  zařadilo mezi univerzity, jež  aktivně spolupracují na rozšiřování Wikipedie právě v rámci projektu Studenti píší Wikipedii. Ve spolupráci s ambasadorem z občanského sdružení Wikimedia Česká republika a pod odborným dohledem vyučujícího měli studenti možnost zpracovat odborný článek z oblasti marketingu. Hlavní výhodu této spolupráce je třeba vidět ve skutečnosti, že studenti poskytují celé společnosti přidanou hodnotu ve formě šíření vědeckého poznání v uživatelsky příjemné podobě. Studenti ve skupinkách o pěti lidech nejdříve vypracovali odbornou semestrální práci na zvolené téma. V dalším kroku vybrali nejpodstatnější informace a vytvořili z nich kvalitní encyklopedický článek pro Wikipedii. Důraz byl kladen na dodržování citačních norem a respektování autorských práv. Díky tomu mohli studenti publikovat svá díla na Wikipedii, kde jsou nyní dostupná pod svobodnou licencí, aby k nim měl přístup a dále je mohl používat kdokoliv.  Ze zpětné vazby, kterou studenti poskytli, vyplývá, že jim inovativní přístup ke zpracování seminárním pracím vyhovuje a uvědomují si význam svobodného šíření znalosti pro celé lidstvo.  Více o projektu Studenti píší Wikipedii se lze dozvědět na adrese studenti.wikimedia.cz, kde se také nachází seznam vytvořených článků. Vzhledem k pozitivním ohlasům, je již v plánu pokračovat ve spolupráci i v dalším semestru. Doufáme, že tato aktivita vzbudí zájem u dalších členů akademické obce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..