Sue Gardnerová po šesti letech opustí post výkonné ředitelky nadace Wikimedia

Sue Gardner,autor:  Victoria Will, CC-BY-SA 3.0

Sue Gardner,autor: Victoria Will, CC-BY-SA 3.0


Blog nadace Wikimedia Foundation včera zveřejnil prohlášení výkonné ředitelky nadace Sue Gardnerové, že hodlá opustit svou funkci a začít se věnovat novým výzvám. Chce se připojit k osobnostem, které bojují za svobodu Internetu. Období hledání nového výkonného ředitele nadace bude podle Gardnerové trvat nejméně šest měsíců, ona sama zůstane ve funkci, dokud jméno jejího nástupce nebude známo.

„Hnutí a nadace Wikimedia mají nyní silnou pozici. Když jsem se přidala, nadace byla malá a nemoha zodpovědně podporovat projekty. Nyní je zdravým, prosperujícím a kompetentním partnerem pro celosvětovou síť dobrovolníků Wikimedia. Cítím, že zatímco my jsme v dobré formě, se slibnou budoucností, to samé neplatí o Internetu samotném,“

napsala Gardnerová ve svém prohlášení. Internet podle ní ohrožují zákony na ochranu duševního vlastnictví typu SOPA/PIPA nebo CISPA, které totiž zároveň zavádějí prostředky Internet omezující. Různé formy cenzury dopadají na celý Internet a již ohrožovaly také Wikipedii.
Hledání nového výkonného ředitele provede speciální předávací výbor složený ze členů profesionálního managementu nadace i z členů její správní rady, jehož se Gardnerová stala členkou a poradkyní. V čele stojí místopředseda správní rady Jan-Bart de Vreede, který působil v podobné roli již v době výběru Gardnerové do její funkce.
Kanaďanka Sue Gardnerová (45 let) byla výkonnou ředitelkou nadace Wikimedia Foundation od června 2007. Vystudovala žurnalistiku, před příchodem do nadace Wikimedia působila jako reportérka a vedoucího internetového vydání kanadské rozhlasové a televizní společnosti CBC.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..