První český oficiální časopis o Wikipedii

Dalším plodem činnosti sdružení Wikimedia Česká republika je časopis Wikimedium, jehož první číslo vyšlo s označením Léto 2009. Na čtrnácti stránkách se dočtete o Wikipedii, dalších projektech Wikimedia, o novinkách z činnosti tzv. poboček nadace Wikimedia Foundation včetně České republiky. V prvním čísle najdete obsáhlý rozhovor s naším polským kolegou Wojciechem Pedzichem, materiály o Wikimedia Commons včetně ukázek ze soutěže Obrázek roku 2008 a také množství čerstvých zpráviček, které vás přesvědčí o tom, že celosvětové hnutí Wikimedia je stále aktivnější. Časopis si ve formátu PDF můžete zdarma stáhnout z webu sdružení na stránce www.wikimedia.cz/web/Wikimedium.
Pobočky nadace Wikimedia Foundation často vydávají podobné časopisy, většinou v podobě html, některé i v podobě připravené pro tisk. Příkladem pro naše sdružení byl stejnojmenný časopis německé Wikimedia Deutscshland, který už má za sebou tři čísla.
Pokud je nám známo, je Wikimedium prvním českým oficiálně vydávaným časopisem o Wikipedii a dalších projektech. (Není ale první úplně – můžete se podívat třeba i na časopis Wiki-Wiki, který vydávají uživatelé české Wikiverzity.)
Letní Wikimedium bylo vydáno již před několika týdny, veřejnost o něm informujeme až poté, co se členové pobočky shodli, že si už toto číslo časopisu zaslouží širší publikum. Také další čísla budou vydávána nejprve pro uzavřený okruh čtenářů a až poté se dostanou před veřejnost. Členy zmíněného uzavřeného okruhu se ale může stát každý – může vstoupit do sdružení Wikimedia Česká republika, nebo ani to není třeba a stačí přihlásit se zasláním e-mailu na adresu wikimedium(v)wikimedia.cz.
Přejeme vám příjemné počtení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..