Wikipedie jako zdroj doplňkových informací v katalogu Národní knihovny

Národní knihovna v Praze doplňuje své autoritní záznamy o odkazy na Wikipedii, kde si může uživatel jejích elektronických katalogů najít další informace. Jak to vypadá ve skutečnosti? Na stránce autoritního záznamu v bázi autorit, na kterou se dostanete například při kliknutí na jméno autora na stránce záznamu nějaké knihy a na stránce autora (např. Karla Čapka) uvidíte velké odkazy na příslušný článek na Wikipedii.
Celá operace začala linkováním v opačném směru, a to už v roce 2006, kdy se do článků na Wikipedii začaly pomocí příslušné šablony NK ČR vkládat odkazy na katalog NKP. Na jednoho z tvůrců tehdejšího projektu, wikipedistu a člena sdružení Wikimedia Česká republika Mormegila se pak obrátil zástupce knihovny a po nalezení technického řešení se podařilo databázi odkazů použít i k propojení v opačném směru. Na webu Národní knihovny toto řešení funguje už téměř měsíc.
Podle dostupných informací by Národní knihovna neměla být poslední, kde se podaří podobné propojení nastavit. Wikipedie nabízí informace v článcích o několika stovkách českých spisovatelů a o mnohokrát větším množství dalších osobností, jejichž autoritní záznamy jsou v databázích autorů obvykle uchovávány.
Vložení šablony NK ČR do článku i vyhledání potřebných informací v katalogu Národní knihovny není obtížné a může to provádět každý mírně pokročilý přispěvatel Wikipedie. O hromadné vkládání těchto šablon se starají wikipedisté ve wikiprojektu Národní knihovna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..