Téměř 80letý wikipedista František se díky Wikipedii vrací ke svému snu z dětství

Jak vypadají kurzy Senioři píší Wikipedii očima jejich absolventů? Zeptali jsme se jednoho z nich, co ho na Wikipedii baví a co podle něj Wikipedie seniorům dává. Jeho odpovědi vás možná překvapí.

František Šťastný při práci na článku Giovanni Antonio Pellegrini. Autor: Vojtěch Veselý, CC-BY-SA-4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

František Šťastný díky Wikipedii vykročil z oboru

Wikipedista a absolvent kurzů Senioři píší Wikipedii František Šťastný z Prahy je vzděláním lékař, specializací vědecký pracovník v oboru normální a patologická fyziologie. Jeho koníčkem se ale v seniorském věku stala, možná překvapivě, historie umění, díky čemuž je česká Wikipedie bohatší o desítky skvělých článků s tímto zaměřením.

Na existenci kurzů Senioři píší Wikipedii ho upozornila jeho dcera Klára. Zjistila totiž, že po ukončení pracovní kariéry mu zbývá více volného času. František už tenkrát měl jisté zkušenosti s psaním naučných a populárně vědeckých článků, ale byla to podle jeho slov především zvědavost, která jej přivedla do kurzu pro začátečníky. 

Wikipedie jako způsob, jak se vrátit k nesplněným snům?

Pietro Labruzzi, Public domain, via Wikimedia Commons

„Podnětem v pokračování těchto kurzů bylo úspěšné přepsání článku Andreas Vesalius. Následoval článek Giovanni Battista Piranesi. K k jeho sepsání mě motivovala tehdy otevřená pražská výstava jeho grafických prací. A pak následovala Europeana věnovaná malířským dílům domácích i zahraničních autorů, která definitivně rozhodla, že budu pokračovat v práci pro českou Wikipedii. Malířství totiž byla moje nenaplněná láska, říká František.

Prozradil nám také, že mu Wikipedie vlastně umožnila si splnit touhu po získání detailnějších vědomostí o malířství, a to zvláště renesančním. Sám v dětství dobře maloval, ale nakonec profesně naplnil všeobecné přání rodiny. Začal studovat medicínu a pozdější pracovní vytížení ho jeho zálibě z dětství více a více vzdalovalo.

Wikipedie není jen stručný slovník pojmů, je to odkaz pro budoucí generaci

Na největší světové online encyklopedii je možné jít opravdu do hloubky tématu. Psaní je tedy pro seniory (stejně jako pro ostatní wikipedisty) příležitostí tématu opravdu porozumět.

„Wikipedie není stručný slovník pojmů, ale je hlubším popisem světa kolem nás určeným pro širší veřejnost.“

To je podle Františka hlavním důvodem, proč ani po pěti letech s psaním neskončil. „Vždyť i já jsem se na českou Wikipedii obracel v případě potřeby. Je to vlastně psaní pro ty, co se zajímají, tedy především pro budoucí generaci. Ještě dnes si připomínáme francouzské encyklopedisty 18. století,“ dodává.

František o Senioři píší Wikipedii dokonce vytvořil a prezentoval TED talk.

Senioři tu zjišťují, že nejsou zbyteční

Tato silná slova František použil, když jsme se ho zeptali, jaký je podle něj přínos editování Wikipedie v seniorském věku. „Přínos je dvojí – pro širší veřejnost poučení, a pro ně samé zjištění, že ještě nejsou zbyteční, že často vědí více než většina mladších.“

Pro Františka samotného psaní Wikipedie představuje směřování k cíli, ke kterému by se jinak možná nikdy nepřiblížil. „A pro mnohé ostatní je to překvapivé zjištění, co nezapomněli, co umí a co by mohli předat dalším generacím,“ dodává.

Podívejte se na Františkovy články a podpořte nás

Františkovi patří velké díky za jeho zápal do psaní Wikipedie a za to, že si udělal čas nám o něm povyprávět. Pokud by vás zajímaly Františkovy články, najdete je na jeho stránce wikipedisty. Z jeho nedávné tvorby stojí za to článek o italském malíři Paolu Veronese nebo benátském manýristickém malíři Domenicu Robusti.

„Pokud projektu Senioři píší Wikipedii fandíte, podpořte nás na Darujme, kde běží do 15. 1. 2022 sbírka.“

Spolu tak naučíme příští rok psát Wikipedii ještě víc seniorů, kteří získají novou zálibu a jejich články budou dál pomáhat klidně tisícům dalších lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..