Ohlédnutí za soutěží CEE Spring

Plakát soutěže CEE Spring

Plakát soutěže CEE Spring (Autor: Aktron, CC BY-SA 4.O)


Letos na jaře se Wikimedia Česká republika připojila k dalším středo- a východoevropským organizacím Wikimedia v soutěži CEE Spring. O co šlo? O psaní článků na téma všech zemí regionu.
Soutěž měla celkem dvě kategorie: mezinárodní, kde bylo možné psát články na českou Wikipedii na jakékoliv téma, a polskou, kterou podpořil Polský institut. Pro tuto kategorii byla vybrána témata z druhé světové války v Polsku. Naši severní sousedé si totiž letos na jaře připomněli 70. výročí osvobození od fašismu.
Mezinárodní kolo soutěže mělo své vítěze, kteří obdrželi ceny během červnového setkání komunity v zahradě Na Smetance v Praze. Vítězem soutěže se stal wikipedista Horst, který přispěl největším objemem hesel. Na druhém místě pak skončil RPekař a WeWeCZak. Vítězové kola „Polsko v druhé světové válce“ obdrží své ceny během několika týdnů na slavnostním setkání v budově Polského institutu. V této kategorii se jednoznačným vítězem stal uživatel Jan Charvát, který přispěl takovými skvělými články, jako je například Akce Zamość nebo Polští letci RAF.
Vítězové soutěže byli odměněni jak hmotnými cenami, tak i mezinárodním setkáním, které se tento srpen uskutečnilo v makedonské metropoli Skopje.
Statistiky polského kola soutěže

Statistiky polského kola soutěže – nejvíce rozšířené články a hlavní přispěvatelé (Autor: Aktron, CC BY-SA 4.0) .


V rámci mezinárodního kola soutěže na české Wikipedii přibylo 388 článků na téma zemí střední a východní Evropy. Některé z nich vznikly na základě seznamů doporučených hesel, které obsahovaly významné historické a kulturní postavy daných zemí. Díky tomu je tak na české Wikipedii například i článek o Naimu Frashërim nebo Kolomanu Ladislavu Berzánym. V polském kole soutěže bylo napsáno celkem 712 kB textů a řada významných i důležitých historických hesel se značně zlepšila; ať už díky vlastní iniciativě autorů hesel, nebo pomocí překladů z polského jazyka. A ještě jedna zajímavá věc, ke které dopomohla naše soutěž – do tvorby Wikipedie se zapojili noví lidé a pomohli jsme aktivizovat i zkušenější a méně aktivní členy naší komunity.
Do budoucna to vidíme jasně – soutěže budeme pořádat i nadále!

1 Response

  1. Rudolf Wysocky napsal:

    snad budete poradat i dalsi podobne souteze rad soutezim

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..