Víme, jaká byla Wikimánie 2024

Minulý měsíc se v polských Katovicích sešlo na 1100 lidí a dalších 1500 se připojilo online, aby společně oslavili hnutí Wikimedia a zapojili se do diskuzí o jeho budoucnosti a směřování. Zastoupeno zde bylo 143 zemí světa, a ani my, Wikimedia Česká republika, jsme na konferenci Wikimánie nemohli chybět. Část zaměstnanců se také podpořila přípravy programu či akce samotné.

Wikimánie je každoroční konference, oslavující všechny projekty svobodného poznání pod záštitou Nadace Wikimedia. Jde o tři dny plné konferencí, diskuzí, setkání, školení a workshopů. Letošní ročník probíhal od 7. do 10. srpna a celkem bylo pro účastníky k dispozici více než 300 sekcí (ve 12 okruzích v 8 paralelních místnostech). Kromě toho se konaly další doprovodné akce, jako byl WikiWomen Summit, Wikimanie 2024 Hackathon a mnoho dalších.

Sdílíme zkušenosti a dobrou praxi

Za náš spolek Wikimedia ČR byli v Katovicích přednášet zaměstnanci pobočky, a to výkonná ředitelka Klára Joklová, manažerka Vzdělávacích programů a Programů pro komunitu Lucie Schubert a Pavel Bednařík, hlavní lektor a manažer Programů pro partnerství. Díky nim jsme mohli s posluchači sdílet zkušenosti se spoluprací s knihovnami a školami v rámci mediálního vzdělávání na Wikipedii, nebo představit mediální gramotnost jako nástroj otevřené spolupráce, a také promluvit o praktickém partnerství mezi Národní knihovnou a spolkem Wikimedia ČR a shrnout právě uběhlou dekádu s programem Senioři píší Wikipedii.

Výkonná ředitelka a členka řídícího výboru CEE Hubu Klára Joklová vedla debatu s názvem Budoucnost zdola tvořených organizací v hnutí Wikimedia a role hubů a během Lightning Talk Showcase, což je formát rychlých a působivých přednášek na inspirující témata, představila publiku kampaň Máte tam chybu.

Pavel Bednařík a Klára Joklová, Pavel Bednařík (WMCZ), CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Klára Joklová se v Katovicích účastnila navíc řady partnerských a pracovních jednání. Nadačnímu týmu Grow, který má mj. na starostí partnerství a podporu poboček, např. prezentovala činnost CEE Hubu. Na konferenci pak zastupovala postoje a potřeby české pobočky i CEE regionu na strategických blocích o budoucnosti hnutí. S řadou přítomných partnerů vyjednala také podporu realizace mezinárodní konference pro mladé wikimediány v příštím roce v Praze. Žádost o její podporu z konferenčního fondu WMF je nyní v procesu hodnocení. 

Viacheslav Mamon z Ukrajiny, můj předřečník na Lightning Talk Showcase, mluvil o tom, jak ukrajinští wikipedisté během náletu na Charkov editovali Wikipedii v protileteckém krytu, aby umožnili všem přístup k ověřeným a svobodným informacím. Tyto konkrétní ukázky dobrovolnického odhodlání mají ohromnou sílu. Lidé bojující za otevřenou a svobodnou kulturu jsou pro mě nekončícím zdrojem inspirace. Díky Wikimánii se mohou jednotlivci napříč hnutím setkat a vzájemně sdílet své příběhy a pohledy,“ říká výkonná ředitelka WMČR Klára Joklová

Česká “delegace”

Wikimedia Česká republika letos poskytla aktivním členům české Wikimedia komunity účastnická stipendia. Zaměstnance tak za spolek doplnili grantisté Jan Myšák, V0lkanic, Blahma, cepice, LiMr a Václav Zouzalík. Náš zaměstnanec Jan Beránek byl dokonce v Katovicích v pozici člena jádra organizačního týmu a podílel se tak na přípravě celé Wikimánie. 

Česká delegace na Wikimánii, Pavel Bednařík (WMCZ), CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Pestrost nabízených programů byla nekončící a společná touha zlepšovat svět předáváním znalostí druhým byla téměř hmatatelná. Až na pár výjimek jsem měl příležitost setkat se s mnoha inspirativními lidmi nadšenými možností předávat své zkušenosti dále. Setkal jsem se s wikipedisty různých kultur, a dokonce jsem s překvapením objevil i zalíbení některých starších wikipedistů v mobilních hrách. Každý den byl zajímavý něčím jiným a přinesl vždy nadmíru přínosné informace a inspirace pro další činnosti spojené s Wikipedií. Jsem zcela spokojen, že jsem mohl navštívit svoji první Wikimánii,“ shrnul svou zkušenost wikipedista Karel Čapka.

Mladí wikimediáni na Wikimánii

Více než polovina všech účastníků konference Wikimánie byla mladší 35 let, což odráží generační změnu ve struktuře hnutí Wikimedia. Proběhly zde také tematické meet-upy mládeže, které jsou jedinečnou šancí pro členy komunity z různých zemí osobně se setkat, sdílet nápady, informovat se o svých projektech či plánovat nové spolupráce. 

Výkonná ředitelka Klára Joklová je zakladatelkou neformální skupiny mladých wikimediánů ze CEE regionu. Tato nyní silná skupina CEE Youth řadu těchto setkání iniciovala a vedla. Kromě konferenčních příspěvků připravila mj. neformální herní večer pro účastníky konference. Tam si s mladými zahrál i Jimbo – Jimmy Wales. 

Hlavní vchod do Mezinárodního kongresového centra v Katovicích, Robert Drózd, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Mladý wikimedián i člen spolku WMČR V0lcanic ke své účasti říká:

„Letošní Wikimánie pro mě byla unikátní v několika ohledech. Jednak díky své geografické blízkosti, jednak proto, že šlo o dosud největší akci tohoto druhu, které jsem měl možnost se zúčastnit – a to nejen v souvislosti s Wikipedií. Byly to tři dny nabité zážitky, ať už šlo o přednášky, neformální konverzace, nebo jen o výborné jídlo. Unikátní byla také příležitost vidět významné osobnosti spojené s Wikipedií, např. jejího zakladatele Jimmyho Walese,, ředitelku Nadace Wikimedia Maryanu Iskander nebo Annie Rauwerd z Depths of Wikipedia. Jsem nadšený, že jsme se jako česká komunita mohli zúčastnit největší wikimediánské konference vůbec.

Jan Myšák, rovněž mladý wikimedián a člen spolku, jej doplňuje: 

Program mě mile překvapil, opravdu málokdy mě nějaká přednáška nezaujala, naopak jsem často chtěl být na dvou či třech místech najednou. Ocenil jsem i možnost poslechnout si novinky od vývojářů a dát jim zpětnou vazbu – tyto konkrétní prezentace a meetupy byly podle mě možná to nejlepší z programu. Kromě spousty nových tváří mi v paměti utkvěly případy nečekané (spolu)práce v těžkých dobách a prostředích, jako jsou editace z ukrajinských bunkrů nebo fungující program na Kypru. Také musím zmínit místo konání konference – záměrně jsem si nestudoval, kam vlastně jedu, a moderní centrum města mi doslova vyrazilo dech.