Chyba na Wikipedii: Wikimedia ČR a Rekola přichází s vtipnou kampaní

Praha, 18. 5. 2023 Kampaň Máte tam chybu spolku Wikimedia ČR a firmy Rekola upozorňuje na to, že opravovat chyby na Wikipedii může každý. Kromě digitálního prostoru, zejména stránky chyba.wikimedia.cz, ji můžete od 15. 5. vidět na sdílených kolech v Praze a Brně. 

Krosnička zelená, Hobojživelník nebo třeba Paneta mopic. Tak by mohla znít hesla na Wikipedii, kdyby na ní nikdo neopravoval chyby. Největší světovou online encyklopedii píší dobrovolníci a upravovat a opravovat ji může každý. Opravení překlepu nebo pravopisné chyby zabere jen pár vteřin. To jsou hlavní myšlenky kreativní kampaně založené na slovním humoru. Stojí za ní PR specialistka Wikimedia ČR Natálie Schejbalová a „marketingové řídítko“ Rekol Jan Střecha.

„Veřejnost se na nás často obrací se slovy ‚máte tam chybu‘, a tak jsme se rozhodli na nich postavit osvětovou kampaň. Měla by přiblížit fungování Wikipedie a způsobů, kterými lze chyby na ní opravit,“ říká Klára Joklová, výkonná ředitelka spolku Wikimedia ČR, který pečuje o rozvoj české Wikipedie.

Nově vzniklá stránka chyba.wikimedia.cz poskytne veřejnosti kompletního průvodce opravou nebo nahlášením chyby na Wikipedii. V odlehčeném videu vysvětluje kromě Natálie Schejbalové postup také Anatol Svahilec – performativní umělec a plodný wikipedista. 

Rekola poskytla spolku Wikimedia ČR kromě kreativy také reklamní plochy zdarma. „Věřím, že všichni Wikipedii vděčíme za víc, než si myslíme. Proto jsme se rozhodli se s ní spojit v rámci kampaně Máte tam chybu a společně jsme vymysleli spoustu chybných hříček. Naše kola jsou jimi nejen polepená, ale také se podle nich teď jmenují,“ popisuje Jan Střecha. 

Své díky může kdokoliv cipf-es.org Wikipedii vyjádřit kromě aktivního přispění k rozvoji encyklopedie také finančně podporou spolku Wikimedia ČR na darujme.wikimedia.cz.

Kontakt pro média:
Natálie Schejbalová
PR specialistka a fundraiserka
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..