Máme novou posilu v týmu – GLAM koordinátorku Ditu Lánskou

Posila do týmu GLAM (galerie, knihovny, archivy, muzea) by nemohla být příznačnější. Dita je teatroložka a knihovnice. Dita s námi nejprve začala spolupracovat jako GLAM rezidentka Městské knihovny v Praze. Do všech GLAM aktivit se zapojovala s velkou vervou a zájmem, spolupráce s ní byla radost. Proto patřila mezi naše první volby při obsazování této pozice, na níž dočasně zastoupí část agendy manažerky Programů pro partnerství, která nastupuje na mateřskou dovolenou. Zjistěte o Ditě a o tom, co bude mít jako GLAM koordinátorka ve Wikimedia ČR na starosti, více.

GLAM koordinátorka Wikimedia ČR Dita Lánská

Dita Lánská. FOTO: Jana Landsingerová (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vystudovala divadelní vědu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Během doktorského studia pracovala v katederní knihovně a také na výzkumném projektu. V roce 2017 získala místo vedoucí Divadelního a filmového oddělení Městské knihovny v Praze a přestěhovala se do Prahy.

„Těsně před koncem studia jsem vyhořela a teorie mi přestala dávat smysl a doktorát jsem nedokončila. Chtěla jsem se věnovat něčemu, co má dopad tady a teď. Dodělala jsem si rekvalifikační kurz pro knihovníky a začala se kromě své práce ve specializovaném oddělení veřejné knihovny zapojovat do různých knihovnických projektů, zaměřených například na spolupráci knihoven se školami v oblasti informační výchovy či tvorbu metodiky mediální výchovy pro knihovníky,“ popisuje Dita svou cestu.

Digitalizace v kombinaci s věděním a uměním

Digitalizace v kombinaci s věděním a uměním je tím, co bude mít jako GLAM koordinátorka na starosti i u nás. Dita bude pečovat o vztahy, které jsme navázali s GLAM institucemi, navazovat na dosavadní pestrou činnost. Bude při tom jistě čerpat například ze zkušeností, které získala při organizování konference HUMAIN o designu, humanitních vědách, umění a umělé inteligenci, na níž se podílí s přáteli.

Ditu zajímá kultura všeobecně, konkrétně umění všeho druhu, knihy, vzdělávání a věda, protože to vše vnímá jako potřebný základ pro rozvoj společnosti a kultivaci demokracie a samozřejmě ji to především baví. Jako klíčový úkol veškerých svých aktivit vidí pěstování kritického myšlení ve společnosti. Proto s námi začala kdysi spolupracovat v rámci programu GLAM jako zaměstnankyně knihovny a začala se o naše aktivity více zajímat. Moc se těšíme na to, jak bude GLAM s její podporou, zkušenostmi a entuziasmem vzkvétat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..