Máte chuť zorganizovat wiki-akci nebo projekt? Získejte Komunitní minigrant

Komunitní minigranty jsou naše podpora aktivních členů české komunity kolem Wikipedie a dalších Wikimedia projektů. Všichni aktivní členové komunity, kteří mají energii a chuť pořádat akce pro komunitu a veřejnost, nás mohou žádat o podporu. Poskytneme vám finance, tipy, pomoc s propagací nebo zapůjčení vybavení, abyste mohli uskutečnit svůj záměr.

Komunitní minigranty – od editatonu po wiki-sraz a ještě dál

Naším posláním je společně budovat svět, ve kterém má každý člověk volný přístup k veškerým lidským znalostem a právo k nim svobodně přispívat. Podporujeme naši komunitu v aktivitách, které k tomuto poslání přispívají. Pokud je vaše akce přínosem pro některý z projektů Wikimedia, rozvíjí komunitu stávajících wikimediánů a je otevřená nováčkům, máte velkou šanci, že ji podpoříme.

O Komunitní minigrant můžete žádat například na tematický editaton nebo hackaton, workshop psaní Wikipedie na vašem bývalém gymnáziu nebo třeba soutěž ve focení nezaznamenané flóry. Typů podporovaných akcí je mnoho a fantazii se meze nekladou.

Řada úspěšně realizovaných projektů

Wikiprocházka ze Srubce U dobrovodského kostela PM Bolestné. FOTO: Czeva, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Od roku 2019 už bylo v rámci Komunitních minigrantů úspěšně realizováno 11 projektů, které jsme celkem podpořili téměř 60 000 korunami. Velké díky patří dobrovolným organizátorům, kteří se do jejich uskutečnění pustili. Vloni jsme podpořili například Fotografickou wikiprocházku ze Srubce, pražský Wikiklub a již tradiční úspěšné projekty Popiš Památku a Asijský měsíc Wikipedie.

Díky Komunitním minigrantům jsem mohl zorganizovat několik ročníků české Wikiexpedice, které pomohly například s dokumentací okolí Mariánských Lázní nebo Děčína pro Wikimedia Commons, uskutečnit Wikiměsto v Třeboni a organizovat již pošesté soutěž Popiš památku. Z administrativního hlediska se jednalo o velmi jednoduchý a svižný proces. Komunitní minigranty jsou záslužné a jako dlouhodobý aktivní člen komunity i člen Rady spolku bych chtěl doporučit každému zájemci si zkusit nějakou soutěž, výzvu nebo akci touto cestou uskutečnit!“

Aktron – wikipedista, aktivní člen komunity Wikimedia a aktuálně radní WMČR

Zatím nejste členy spolku Wikimedia ČR? To nevadí, žádat můžete i tak. Stát se členem je každopádně snadné a umožní vám to například půjčovat si naše vybavení, ale zejména ovlivňovat dění ve světě Wikimedia zevnitř. Pojďte s námi do toho!

A jaký bude ten váš?

Rýsuje se vám v hlavě akce nebo projekt, který zvýší povědomí o Wikimedia projektech, pomůže je rozvíjet nebo podpoří setkávání komunity? Skvěle. Nabízíme vám pomoc – finanční, metodickou i hmotnou. Neváhejte a vyplňte kontaktní formulář pro zájemce o Komunitní minigranty. V něm nastíníte hrubé obrysy vašeho nápadu a my se vám ozveme, probereme záměr a následně vám pomůžeme s podáním žádosti. Kompletní info k minigrantům najdete na stránce projektu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..