Jak souvisí čínská restaurace s Československem 1948-89? Výsledky výzvy 2022

Jak dopadla wikipedistická Soutěž Československo 1948-1989? Wikipedisté celkem vytvořili a rozšířili 85 wikipedistických článků na témata související s tímto časoprostorem a významně tak pomohli popsání této etapy naší historie na největší české online encyklopedii.

Jedna z nově nahraných fotek na Wikimedia Commons. Letadlo Sokol Choceň, Public domain, via Wikimedia Commons

Protikomunistický odbojář Stanislav Stránský, sídliště Na Pendreku pro prominenty režimu nebo Okupace Liberce. Tyto a mnoho dalších článků napsali dobrovolní editoři a editorky Wikipedie v rámci 3. ročníku výzvy. Pojďte se podívat na všechny výsledky.

63 nově vytvořených článků o Československu v letech 1948-89: odbojáři i malířství

Výzva opět veřejnosti připomněla, že psát Wikipedii může každý, stačí najít relevantní zdroje a dodržet pravidla Wikipedie. Zapojili se zkušení wikipedisté i úplní nováčci. Výzvy se zúčastnilo 36 editorek a editorů, kteří celkem vytvořili 63 nových článků a rozšířili 22 článků týkajících se daného časoprostoru.

63 nových článků85 editovaných stránek36 editorůz toho 6 nováčků

Osobně jsme se potkali na Editatonu v Praze, Liberci a Hradci Králové. Děkujeme všem účastníkům, že obohatili Wikipedii novými tématy. A že paleta je opravdu pestrá, ilustruje i následující výběr nových článků:

Všechny články najdete tady.

Jak souvisí čínská restaurace s Československem?

Čínská restaurace je jedním z mnoha nových hesel, které nyní najdete na Wikipedii.

Jedna z nově nahraných fotek na Wikimedia Commons. FOTO: Sjermar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

„V 50. letech 20. století byla v Praze ve Vodičkově ulici 19 otevřena jedna z prvních čínských restaurací v Evropě, nazvaná Čínská restaurace. Byla založena na popud Adolfa Hoffmeistera, českého velvyslance v Paříži. Kuchaře a nábytek se slonovinou věnoval restauraci Mao Ce-tung. Po roztržce Sovětského svazu s Čínou v 60. letech se však kuchaři museli vrátit zpět do vlasti a byl také problém s dodávkami čínských potravin,“ dozvíte se v nově vzniklém článku.

Výzva měla také fotografickou část, díky které je nyní na Wikimedia Commons 43 nových fotek z tohoto období v Československu.

Nejčtenějším rozšířeným článkem je Invaze vojsk Varšavské smlouvy

Nejčtenější článek, který byl v rámci výzvy rozšířen, si denně zobrazí v průměru 400 uživatelů.

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa9077
Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy1656
CZ 751540
Jáchymovské doly383
Markéta Vojtěchová Ambrožová296
Československé státní aerolinie191
Internacionalismus181
Moták (zpráva)156
Karel Pecháček127
Dopis Václava Havla Gustávu Husákovi109
Vytvořené a rozšířené články řazené sestupně podle čtenosti

Čest vítězům vybraným porotou, ale sláva všem wikipedistům a wikipedistkám!

Odborná porota, kterou tvořili Wikipedisté: KPX8, Nadkachna a Romanvysansky, vybrala 6 účastníků, kteří prokázali zvláštní zápal pro věc a píli, a kteří vyhrávají drobné upomínkové předměty. Gratulujeme jim.

  1. MojmirChuravy,
  2. TheSubterranean,
  3. Aktron,
  4. JanaJin,
  5. Naďa Čel,
  6. Naughty Dava.
Foto: Ponožkovice.czCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Všichni účastníci a účastnice výzvy vyhráli ponožky a dvouměsíční členství v Klubu pánů z Ponožkovic – partnera soutěže, kterému za podporu moc děkujeme. Doufáme, že z nich měli radost a zapojí se i do příštího ročníku výzvy.

Letos jsme si opět potvrdili, že jsou na Wikipedii bílá místa, která se týkají naší historie, a nejen té. Další z bílých míst – tentokrát biografie žen a související témata, budeme pokrývat v březnu v rámci výzvy Měsíc žen na Wikipedii. Snad se k nám přidáte i vy!

Soutěž jsme pořádali my – spolek Wikimedia Česká republika a finančně ji podpořilo velvyslanectví USA v Praze v rámci programu Small Grants. 

Chybějící hesla vytipovali garant projektu Československo 1948–1989 Romanvysansky, Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a spolek Wikimedia Česká republika.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..