Co jsou to svobodné licence, Creative Commons a jak se v tom všem vyznat?

Co jsou to svobodné licence, za jakých podmínek je lze používat nebo proč pod nimi uvolňovat vaše díla, to jsou všechno otázky, které má smysl si klást. Obrázky, videa, hudba a další cizí obsah může vylepšit vaši tvorbu. Je důležité se ale ujistit, že neporušujete ničí autorská práva. Jedna ze strategií, jak se tomu vyhnout, je vyhledávat právě díla se svobodnými licencemi. Pojďme se na to podívat blíže.

Svobodné neboli otevřené licence – definice

Pro definici svobodných licencí můžeme sáhnout na místo, pro které je princip svobodného obsahu jedním z nejdůležitějších, a sice na Wikipedii.

Göttweig Abbey library, Austria, © Jorge Royan / www.royan.com.ar, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Svobodná licence je taková veřejná licence, která opravňuje uživatele k dalšímu užití autorskoprávně chráněného díla, a to vč. zpracování díla a komerčního využití díla. Můžeme se setkat i s označením synonymem otevřená licence.

Zdroj: Wikipedie/Svobodná licence

Znamená to tedy, že můžeme jakýkoliv obsah, který najdeme na internetu označený „Creative Commons“ použít tak, jak se nám zlíbí? Určitě ne. Musíme při jeho použití dodržet pravidla konkrétní licence.

Není licence jako licence

Nejoblíbenější a nejčastěji používaný nástroj otevírání autorskoprávně chráněného obsahu po celém světe je Creative Commons. Sada licencí Creative Commons je typická pro kulturní díla, jako jsou fotky, hudba nebo literatura. Představují také minimální nebo žádné nároky na použití jako uvedení zdroje a autora.

Druhy svobodných licencí Creative Commons:

  • CC BY – uveďte původ,
  • CC BY-SA – uveďte původ, zachovejte licenci.

Druhy dalších licencí Creative Commons:

  • CCBY-ND – uveďte původ, nezpracovávejte,
  • CC BY-NC – uveďte původ, neužívejte komerčně,
  • CC BY-NC-SA – uveďte původ, neužívejte komerčně, zachovejte licenci,
  • CC BY-NC-ND – uveďte původ, neužívejte komerčně, nezpracovávejte.

Vedle tohoto systému licencí Creative Commons stojí označení CC0, což je licenční obdoba volných děl, tzv. public domain. Je to nástroj, který autorovi umožňuje dílo uvolnit k volnému užití bez jakýchkoli podmínek (jak to jen povoluje zákon).

Co znamenají podmínky licencí Creative Commons v praxi?

Uveďte původ (BY) (ve dřívějších verzích uveďte autora)
Je nutné uvést informace o názvu díla a jménu autora, a to způsobem, jakým to autor stanovil. Pokud autor
způsob uvádění těchto údajů nespecifikoval, je třeba uvést minimálně jeho jméno nebo pseudonym, název díla, odkaz na zdroj díla a odkaz na licenci Creative Commons. Pozor, opravdu musíte uvádět odkazy oba a jeden z nich musí vést přímo na zdroj obrázku. Jen tak je to v souladu s licencí. Pokud šíříte upravené dílo, je třeba také zmínit, jak jste dílo upravili.

Zachovejte licenci (SA)
Pokud licencované dílo jakkoliv upravíte, při jeho dalším vystavení musíte použít tu samou anebo slučitelnou licenci.

Neužívejte dílo komerčně (NC)
S dílem je možné nakládat pouze pro nekomerční účely. Nemůžete ho tedy použít například v rámci veřejné akce, za kterou se platí vstupné, či jím potisknout trička a následně je prodávat.

Nezpracovávejte (ND)
Dílo nesmíte jakkoliv upravit – pozměnit, doplnit, sloučit s dalším dílem atd.

Jak zdrojovat fotky?

Canis lupus familiaris.002 – Monfero Fernando Losada Rodríguez, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nalevo pod obrázkem vidíte správné označení fotografie stažené z Wikimedia Commons. Úložiště vám jej samo vygeneruje po kliknutí na „use this file on the web“ vpravo vedle fotky.

Jednotlivé verze licencí (3.0 nebo 4.0?)

Nejspíš jste si všimli, že licence mají na svém konci číslo verze. Například u velké části fotek na svobodném úložišti Wikimedia Commons, ze kterého čerpá Wikipedie, najdeme licence CC BY-SA 3.0 a CC BY-SA 4.0. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kterou verzi licence je lepší používat?

Doporučuje se díla vždy zveřejňovat pod nejnovější licencí. Tou je aktuálně verze 4.0. Odchylky od předchozí licence 3.0. mají spíše technicko-právní povahu, o níž se dočtete více tady. Podmínky užití takto licencovaných děl jsou víceméně stejné. Všechny předchozí verze samozřejmě zůstávají v platnosti.

Proč byste měli svá díla uvolňovat pod svobodnými licencemi?

Používání děl se svobodnými licencemi má jasné výhody. Tou nejzásadnějším je patrně bezplatnost užití těchto děl, a to i pro komerční účely. Ať už potřebujete podkresovou hudbu do videa, fotografii na reklamní banner nebo grafiku do vzdělávací příručky, svobodná díla jsou vám k dispozici.

Co ale autory motivuje ke sdílení jejich obsahu se světem pod svobodnou licencí? Fotografie, texty, videa nebo další díla se tak budou dále šířit, dostanou se mezi více lidí a budou mít největší možný dopad. Můžete sledovat, jaká nová díla z nich vznikají (a stále být uvedení jako autoři původního díla).

Pokud své fotky nahrajete na svobodné úložiště Wikimedia Commons, může se objevit na Wikipedii nebo třeba v novinách. Podpoříte tím princip svobodného přístupu k informacím pro všechny. Svobodné úložiště Wikimedia Commons využívá jako zdroj fotek například Český Rozhlas, Týdeník Echo, Deník N a další zpravodaje. Naopak pokud svými díly chcete vydělat peníze, svobodné licence pro vás nejsou tou pravou volbou.

Pokud jste dočetli až sem a cítíte se moudřejší, budeme moc rádi, když nás podpoříte v rozvoji Wikipedie a dalších činnostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..