Dva národy, 7 hackerů a přes 16 tisíc památek na Wikidatech, to byl česko-slovenský Wikimedia Hackathon 2022

Čeští a slovenští wikidatisté spojili síly, aby nahráli 16 tisíc památkově chráněných nemovitých kulturních objektů Slovenska na Wikidata. Hackathon měl přispět k rozšiřování technické komunity – nejen české, ale mezinárodní. Přečtěte si o česko-slovenském Wikimedia Hackathonu 2022 více.

Hackathon jako nástroj rozšiřování technické komunity

Předávání zkušeností mezi pobočkami a rozvoj a zvyšování kapacit technické komunity považujeme za jeden z nejdůležitějších milníků naší strategie. Můžeme na vlastní oči sledovat nejen pozitivní dopad na množství dalších wiki-projektů, například na projekt GLAM, ale také sílící entusiasmus pro společné strategické plánovaní aktivit našeho spolku mezi členy komunity. 

Snímek obrazovky z hackathonu.

K rozšiřování technických kapacit naší Wikidata komunity volíme různé strategie. Nejvíce se nám však osvědčilo pořádání editatonů, jak přímo pro existující Wikidata komunitu, tak pro externí spolupracující subjekty, ze kterých často přicházejí noví wikidatisté. I proto jsme se letošní hackathon rozhodli zasvětit právě rozšiřování technické komunity, a to nejen té naší vlastní, ale i té mezinárodní. 

Výsledkem byly dvě samostatné akce. V pátek 20. 5. jsme začali knihovnickým hackathonem, který společně s námi spolupořádala pražská organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIPR) a Národní knihovna. Jeho cílem bylo propojit data z databáze Národních autorit a položky ve Wikidatech.

V sobotu 21. 5. jsme pak navázali hybridním (online i offline paralelně) celodenním česko-slovenským hackathonem (který můžeme podle názvosloví Wikimedia hackathonu označit jako „Local Meetup“). Právě o druhé akci je tento blogpost (na ten o knihovnickém hackathonu se můžete těšit příště). 

Česko-slovenský hybridní Local Meetup při Wikimedia Hackathonu 2022

V souladu se strategickými cíli hnutí Wikimedia jsme se rozhodli překročit hranice vlastní republiky a podat pomocnou ruku našim kolegům ze Slovenska, jejichž Wikidata komunita nestojí na tak pevných základech jako ta naše. Dali jsme si proto za cíl najít wikidatisty, se kterými bychom mohli sdílet své zkušenosti v rámci celodenního hackathonu zaměřeného na import databáze nemovitých kulturních památek do Wikidat a zároveň je povzbudit k budování vlastní technické komunity a rozvíjení jejích činností.

Hackathon se podle účastníků vydařil, otevřel zajímavou diskuzi i možnost dlouhodobější spolupráce mezi pobočkami. 

„Našim slovenským kolegům jsme založili projektovou stránku a společně s aktivními členy naší Wikidata komunity vymysleli téma, kterému jsme hackathon zasvětili. Tím se nakonec stal import databáze nemovitých slovenských národních památek na Wikidata přes OpenRefine. Pak už jsme si jen rozdělili práci a kontaktovali předsedu Wikimedia Slovensko Matěje Grochala s naším záměrem a pustili se do práce,“ říká Eva Vele, organizátorka Local Meetupu a manažerka Programů pro partnerství z WMČR.

Jako zdrojové databáze pro celou akci byly zvoleny: wikipedický Zoznam kultúrnych pamiatok na Slovensku, který pro potřeby hackathonu převedl do csv souboru uživatel Frettie skrze Python a Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, který je Ministerstvem kultury Slovenské republiky poskytnut ve formě otevřených dat pod licencí Creative Commons. 

Nejtěžší bylo najít lidi a zbořit mýty o Wikidatech

Největším oříškem bylo o hackathonu a jeho letošním zaměření informovat tu správnou cílovou skupinu a zároveň vyvrátit tendenční strach, že práce s Wikidaty je složitá a pouze „pro ajťáky“. Zvolili jsme strategii přímého kontaktování vybraných uživatelů Wikidat, kteří alespoň někdy editovali slovenská Wikidata, vyvěšení banneru na slovenské a české Wikipedii i zveřejnění události na naší Facebookové stránce a skupině. 

Navzdory tomu, že účast byla nakonec spíše skromná (zúčastnilo se celkem 7 hackerů a z toho 3 byli ze Slovenska), celkový výsledek můžeme hrdě označit ze velký úspěch.

Podařilo se:

  • nahrát 16.543 nových položek nemovitých kulturních objektů Slovenska,
  • editovat 293 stávajících,
  • vymazat několik desítek duplicit, předat zkušenosti týkající se importu databází do Wikidat přes OpenRefine,
  • vysvětlit přípravu a stažení dat skrze Python,
  • založit projektovou stránku
  • a na konci celé akce volně debatovat o dalším pokračování spolupráce, o tom, co s aktuálně nahranými položkami dělat dál, i o dalších volných databázích a jejich možnostech importu do Wikidat. 

Pokud jste Slovenska nebo prostě jen chcete stát na začátku rozvoje slovenské Wikidata komunity, neváhejte se přidat mezi účastníky na projektovou stránku. Pokud po cestě narazíte na nějaký wikidatí oříšek, klidně napište na facebookovou Wikidata skupinu, kde se Vám pokusí poradit zkušenější wikidatisté.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..