Velké jubileum: Před 20 lety byla spuštěna česká Wikipedie

3. května 2022 oslaví své 20. narozeniny česká verze Wikipedie – největší online encyklopedie na světě. Toto jubileum připomíná dvě dekády úsilí stovek českých dobrovolníků, kteří Wikipedii píší. Rozvíjí tak svobodný přístup k informacím a znalostem pro všechny, což nesmí zůstat bez povšimnutí.

Od svého vzniku v květnu roku 2002 Wikipedie setrvale roste. Aktuálně tempem zhruba 70 článků denně. Rozvíjí ji cca 2500 aktivních editorů a hlídá 34 dobrovolných správců. Wikipedie je a vždy bude zdarma a bez reklam. Dnes si na té české mohou lidé přečíst více než 502 tisíc článků vytvořených, kteří wikipedisté tvoří bezplatně ve svém volném čase.

Účastníci Wikimania '17
Účastníci Wikimania ’17, autor: VGrigas (WMF), CC-BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Wikipedie je čím dál tím více přijímaná jako kvalitní sekundární zdroj, a to i na školách. Dokazují to úspěšné projekty spolku Wikimedia ČR jako Studenti píší Wikipedii nebo Uč (s) Wiki. Místo toho, aby učitelé žákům Wikipedii zakazovali, učí je, jak s encyklopedií, a tedy i se zdroji obecně, pracovat. Českou Wikipedii navštíví denně v průměru 900 tisíc unikátních zařízení. Je součástí životů většiny z nás.

„Za posledních 20 let se svět hodně zrychlil, máme více možností a naše pozornost je rozštěpená. Mít proto jeden digitální prostor, kam můžeme jít pro informace, je zásadní. Tisíce dobrovolníků denně na Wikipedii tvoří články a navzájem se kontrolují v jejich správnosti a ověřitelnosti uvedených faktů. Kolaborativní princip je nejlepší ochranou proti dezinformacím, což je dnes výjimečně cenné, říká výkonná ředitelka WMČR Klára Joklová.

Kdo může psát Wikipedii? Kdokoliv, pokud dodrží její pravidla, a zejména jejích 5 hlavních pilířů. A pokud se to nestane, komunita informace opraví, poradí nováčkům, jak se chyb vyvarovat, a pokud by šlo o záškodnictví neboli wikipedistický vandalismus, uživatele zablokuje. Většina vandalismu je na Wikipedii vyřešena do 5 minut.

Wikipedie je tedy živý organismus, její obsah se nedá tesat do kamene. Hlavní přínos Wikipedie ale tkví někde jinde. „Wikipedie je rozcestníkem, kde si můžete jakoukoliv informaci, kterou se dozvíte, okamžitě porovnat s obecným konsensem a najít k tématu desítky relevantních zdrojů,“ doplňuje Joklová.

Navzdory rokům tvrdé práce mnoho článků v češtině na Wikipedii stále chybí. Jako oslavu jubilea Wikimedia Česká republika pořádá od 22. 4. do 22. 5. k příležitosti 20. narozenin Wikipedie editační výzvu #Wikipedie20, která je určena i pro nováčky. Stačí vytvořit jakýkoliv nový článek a přidat hashtag #Wikipedie20 do shrnutí editace. Účastníci výzvy získají wiki-odznak a někteří i drobné ceny. Podle návodu, pravidel a s pomocí komunity zvládne editovat každý.

Kontakt:
PR spolku Natálie Schejbalová
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..