Jak jsme letos doplňovali reference – mezinárodní výzvy #1Lib1Ref

Co by byla Wikipedie bez referencí a zdrojů? Jak by zachovávala svou objektivitu? Byla by natolik důvěryhodným zdrojem? Odpovědi na tyto otázky nejspíše všichni tušíme, ale naštěstí na ně ani odpovídat nemusíme. Wikipedie naštěstí JE založena na referencích a důvěryhodných zdrojích.

Čas od času se však i na Wikipedii objeví neocitovaná pasáž, která nutně potřebuje kvalitní zdroj, je třeba ho tedy doplnit. Pokud se považujete za wikipedistu opraváře či vám jen záleží na kvalitních wikiheslech, existuje výzva přesně pro vás! #1Lib1Ref probíhá ve všech zemích světa a má motivovat (nejen) knihovníky, aby po vzoru encyklopedistů přispěli alespoň jednou referencí k existujícím článkům.

Zapojit se může každý, ale proč právě cílit primárně na knihovníky? Kdo jiný než knihovníci má takové předpoklady pro udržování kvality citací na české Wikipedii? Knihovníci jsou experti ve vyhledávání a poskytování informací a při své práci dennodenně pracují s knihami a časopisy, které jsou pro Wikipedii neocenitelnými prameny informací.

Připojíte se k wikipedistům z celého světa!

Výzva #1Lib1Ref probíhá vždy dvakrát do roka (vždy v lednu a květnu) po celém světě. V rámci výzvy taktéž běží soutěž, a to jak v rámci České republiky, tak i celého středoevropského regionu. Popasovat se tedy můžete nejen s tuzemskými wikipedisty, ale i nespočty dalších!

Důležitá je pak spolupráce české pobočky Wikimedia jako takové. Snažíme se být mezi světovými komunitami vidět a nebojácně prezentovat naše nápady. Mezinárodní komunita například ocenila české wikivyznamenání za tuto výzvu či videonávod přímo od wikiknihovníků, jak se do výzvy může jednoduše zapojit každý uživatel Wikipedie včetně úplných nováčků. Zároveň jsme vyjednali, aby se mohli editoři zapojit do soutěže v rámci středoevropského regionu, jak v rámci lednové, tak v rámci květnové výzvy #1Lib1Ref.

Wikipedické vyznamenání, které získali všichni účastníci květnového běhu výzvy.

Jak to letos dopadlo?

Do výzvy bylo možné se zapojit nejdříve od 15. ledna do 5. února, poté od 15. května do 5. června. Editoři tedy měli celých 44 dní na to se do výzvy zapojit. Jak si vedli?

Na české Wikipedii bylo díky výzvě #1Lib1Ref podařilo přidat či doplnit 310 referencí. Za tímto úspěchem poté stojí 32 wikipedistů a wikipedistek. Z těch bylo oba dva turnusy soutěže vylosováno 5 výherců, kteří svou prací získali drobné ceny. Ve svých poštovních schránkách tak účastníci výzvy mohli najít poukázky od vydavatelství Academia a KOSMAS, knihu či merch spolku Wikimedia Česká republika.

Výherci letošních výzev se stali:

#1Lib1Ref leden 2024#1Lib1Ref květen 2024
AktronV0lkanic
KKDAIILinda.jansova
The SubterraneanPetrVod
Meloun1212Dolečková Kateřina
Mojmir ChuravySkot

Vítězům gratulujeme. Těšíme se opět za rok!

Jsme tu pro vás!

Součástí letošní výzvy 1Lib1Ref bylo mimo jiné školení Přidej citaci na Wikipedii, které proběhlo v pondělí 20. května 2024 a bylo zaměřeno primárně na knihovníky. Z toho důvodu jsme přizvali ke spolupráci a propagaci Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Díky této spolupráci bylo doplněno více než 40 referencí a citací k existujícím článkům. Účastníci se v rámci online školení od hlavního lektora Pavla Bednaříka dozvěděli, proč a jak citace k článkům přidávat a jaká jsou úskalí neozdrojovaných článků. Online záznam školení je k dispozici na youtube kanálu Wikimedia ČR. Součástí podpory v rámci výzvy 1Lib1Ref, ale i mimo období výzvy, je pravidelná Wikiporadna, která nabízí konzultaci každé pondělí od 18:00 hodin. Pro ty, kterým nevyhovuje pondělní termín, je určena wikiporadna na objednávku – stačí si vybrat z nabízených konzultantů i termínů.

Tak zas za rok, trošku jinak.

Na české Wikipedii probíhá výzva #1Lib1Ref již od roku 2022 a každým rokem se do ní zapojuje více a více editorů! V prvním turnusu této výzvy, tedy v lednu 2022, se reference na Wikipedii rozhodlo přidat pouze dva uživatelé Wikipedie se svými sedmi editacemi. Nepochybujeme o tom, že každá reference má svůj význam a i za ně samozřejmě děkujeme. Na druhou stranu nepochybujeme o tom, že na 310 referencí za rok se prostě a jednoduše kouká lépe.

Jak jsme doplňovali reference v průběhu let.

Pokud byste toto číslo však chtěli ještě vylepšit, šanci budete mít příští rok, a to tradičně v datech 15. 1. až 5. 2. a 15. 5. až 5. 6.! Výzva #1Lib1Ref se vám dokonce představí i v novém kabátku, a to s názvem „PŘIDEJ CITACI“, aby byla výzva přístupnější a srozumitelnější tuzemskému uživateli. Těšíme se na vás.