Bilancujeme GLAM za rok 2021 a prozrazujeme novoroční přání

Už víc než rok se věnujeme mezinárodnímu projektu GLAM. Díky němu pomáháme kulturním institucím sdílet nově nabyté poznatky a nové výzkumy o sbírkových předmětech, knihách nebo archiváliích se světem. Vezmeme vás na prohlídku tím, co se za rok v GLAMu událo a co jsme si vysnili do roku 2022.

Cz-David: Muzeum východních Čech/CC BY-SA 3.0

Muzeum východních Čech spolu s námi zkvalitňuje obsah na Wikipedii

V rámci GLAMU nejčastěji spolupracujeme s galeriemi, knihovnami, archivy a muzei, z jejichž prvních písmen vznikl samotný název projektu. Na kontě ale máme spolupráci i se zoologickou zahradou a jinými kulturními institucemi a hnutími. 

Rok 2021 začal nově navázanou spoluprací s Muzeem východních Čech v Hradci Králové, které nás oslovilo s žádostí získat vlastního wikipedistu. Ten by tamním kurátorům pomáhal zkvalitňovat wikipedistické články o muzeu a příbuzných tématech. Wikirezidentem se stal wikipedista Lukáš Nekolný, který měl tou dobou již dvouletou zkušenost ze Zoo Praha. Kromě spolupráce na zkvalitnění wikipedických článků muzeum souhlasilo i s nahráváním digitalizátů na Wikimedia Commons.

Rozjeli jsme to i na mezinárodní úrovni

Hans A. Rosbach: Mikulov – historická knihovna/CC-BY-SA 3.0

V březnu jsme se zúčastnili mezinárodní online konference Modernizácia Múzejných depozitárov a podmienky ich sprístupňovania verejnosti, na základě které nás oslovil wikipedista Mikurobu.

Mikurobu je zaměstnancem Muzea v Mikulově a začali jsme s ním spolupráci na nahrávání digitalizovaných sbírkových předmětů na Commons a zveřejnění databáze známých osobností Mikulova. 

V následujícím měsíci jsme pro SIBMAS (Mezinárodní organizaci divadelních knihoven a muzeí) uspořádali krátkou konferenci týkající se spolupráce Wikimedia Foundation s GLAM organizacemi. Díky tomu jsme zase získali pozornost Městské knihovny v Praze.

V druhé polovině roku jsme usilovně pracovali na možnosti implementace nástroje Cassandra vyvinutého švýcarskou pobočkou pro vizualizaci a sledování vývoje GLAM spoluprací, který bude možné již v příštím roce transponovat do českého jazyka.

Akademická encyklopedie českých dějin a konference

Spolupráci s Historickým ústavem Akademie věd jsme navázali v polovině roku. Pomohli jsme mu zveřejnit a více zviditelnit projekt AEČD (Akademické encyklopedie českých dějin). Data z této encyklopedie propojujeme prostřednictvím Mix&Match a wikidata-rezidentky.

Také jsme prezentovali projekt GLAM na dvou prestižních konferencích. Jednu pořádala UHS (umělecko-historická společnost) a druhou Národní knihovna. Díky interakcím s odborníky z praxe jsme nově uchopili ty nejpalčivější otázky spojené s digitalizací a proměnili vlastní strukturu našeho programu GLAM.

GLAM jsme více propojili s Wikidata&Tech projektem, který pomáhá s přípravou databází pro nahrávání digitálních souborů a informací z databází na Wikimedia Commons a do Wikidat. Spojení si vyžádalo i proměnu hlavní projektové stránky GLAMu, kterou upravujeme přímo s odborníky ze spolupracujících institucí.

Jak se nám podařilo naplnit cíle?

gremlin: Messy office environment, archives/CC-BY

Jednou z hlavních loňských priorit bylo rozšíření systému rezidentského programu. Z jedné rezidentské spolupráce jsme se během tohoto roku vyhoupli na čtyři. Zvedli jsme počet wikipedistů v ZOO Praha na dva. Představitelé Muzea východních Čech v Hradci Králové a Regionálního muzea v Mikulově s námi rozjeli wikipedickou rezidentskou spolupráci a Historický ústav Akademie věd otevřel dveře Wikidata rezidenci. Aktuálně také vyjednáváme systém spolupráce s dobrovolníky ze Státního oblastního archivu v Praze. 

Zkvalitnili jsme lektorskou a poradenskou strukturu pro začínající wikirezidenty obsazením pozice hlavního wikirezidenta, který je k dispozici začínajícím rezidentům jako poradce a lektor a v příštím roce plánujeme zavést coworkingové a lektorské hodiny hlavního wikirezidenta.

Na konci loňského roku jsme také natočili video o rezidentství pro naše nové projektové GLAM stránky a zkvalitnili informovanost o programu založením nového čtvrtletního newsletteru. K odběru newsletteru se můžete přihlásit zde.

Celý rok 2021 se nesl ve znamení příprav, nastavování spoluprací a nastavování rezidenčního programu v institucích. I přesto jsme slavili dílčí úspěchy:

  • ZOO Praha má tento rok na kontě 64 editovaných článků s návštěvností okolo sta tisíc lidí (odkaz na dashboard wiki-rezidentky).
  • V Muzeum východních Čech v Hradci Králové se Lukáši Nekolnému s pomocí tamních kurátorů podařilo editovat 154 stránek a nahrát 20 souborů na Commons. V této instituci jsme připraveni na nahrávání první várky 100 digitalizátů z fotografického archivu a na začátku jara nás čeká editathon.
  • Mikurobu založil Regionálnímu muzeu v Mikulově stránku na Wikipedii a je také připraven k nahrávání na Commons.
  • Z Akademické encyklopedie českých dějin se naší wikidata-rezidentce podařilo propojit 496 hesel přes Mix&Match

Ve všech těchto institucích jsme zapracovali na nastavení databází pro nahrávání digitalizátů na Commons a na začátku příštího roku nás čeká workshop na pattypan pro wiki-rezidenty. Doufáme tedy, že v roce 2022 už nám nic nebude bránit jet na plný plyn.

Setkejte se s námi na debatě o svobodných licencích 13. 1. 2022 v Praze

Ve spolupráci s projektem Otevřené sbírky, který se dlouhodobě věnuje detailnímu výzkumu a propagaci svobodné kultury v Česku, připravujeme moderovanou debatu. Bude se týkat svobodných licencí a uvítáme na ní Lukáše Pilku za Otevřené sbírky, Lenku Maixnerovou z Národní knihovny i výše zmíněného wiki-rezidenta Lukáše Nekolného.

Vstup je zdarma, ale pokud se chcete zúčastnit rezervujte si včas lístky, v sále je omezená kapacita.

Ze spolupráce s Otevřenými sbírkami máme velkou radost, protože díky jejich databázi instituce oslovujeme cíleně.

Co si pro GLAM přejeme v roce 2022

Emajeblahova: PF 2022 Wikimedia CZ/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

V tomto roce plánujeme i nadále pracovat na PR GLAMu, ale především na propagaci samotné svobodné kultury. Pro tento úkol jsme se rozhodli úžeji spolupracovat s projektem Otevřené sbírky, který se věnuje rešerši stavu digitalizace sbírkových muzejních předmětů a veřejnému přístupu k nim.

Těšíme se na to, co nám následující rok přinese a posíláme přání svobody, dostupnosti informací a pokroku nejen všem spolupracujícím institucím a jednotlivcům, ale především vám, kteří tento článek čtete, ať už jste kdokoliv.

2 Responses

  1. Xara napsal:

    V článku chybí údaj o jaký oblastní archiv se jedná, v ČR jich je s tímto názvem 5..Více je uvedeno zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_archiv%C5%AF_v_%C4%8Cesku
    A bylo by možné upřesnit, kolik článků rezidenti vytvořili? Děkuji.

  2. Eva Vele napsal:

    Dobrý den,

    děkuji Vám za komentář k článku. Jedná se o Státní oblastní archiv v Praze – doplním to tam. Jak je v článku napsáno, zatím se jen jednalo o způsobu spolupráce. Zaměstnankyně archivu, která to měla na starosti akorát odcházela na mateřskou dovolenou a hledala se za ní náhrada (i prostřednictvím facebooku Wikimedia Česká republika), která byla nalezena až nyní v lednu roku 2022. Navážeme tam kde jsme skončili a ihned jak budeme mít nějaké výsledky, dozvíte se o nich prostřednictvím novinky nebo na facebooku GLAM.

    Přeji Vám krásný den.

    Srdečně a s pozdravem,
    Eva Vele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..