Wikimedia Commons aneb jaké projekty spolu s Wikipedií rozvíjí Wikimedia?

První díl seriálu O Wikimedia projektech

Autor fotografie: Tadeáš Bednarz – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80281358

Na začátek jen pár vět k nám, spolku. Jsme českou pobočkou neziskové organizace Wikimedia Foundation. Již od počátku existence pobočky v ČR, tedy od roku 2008, následujeme a realizujeme naši vizi: Svět, ve kterém každý člověk může svobodně přispívat k veškerým lidským znalostem a má k nim volný přístup. Činíme tak například skrze podporu růstu Wikipedie a dalších projektů nadace Wikimedia. Nyní k hlavnímu tématu článku, dnes bych vám totiž ráda jeden z těchto projektů představila. Čtenáři a čtenářky, seznamte se, Wikimedia Commons.

Když jsem začínala pracovat pro Wikimedia a účastnila se prvních porad, slýchala jsem neustále různé obměny názvů obsahujících slova Wikimedia a Wikipedie. Zprvu jsem byla přesvědčená, že jen nedoslýchám a vše je vlastně to samé. Zajímala jsem se a brzy jsem zjistila, že svět Wikimedia je opravdu pestrý, figuruje v něm více názvů, kterých není třeba se obávat, právě naopak. Stejně jako v případě Wikimedia Commons (dále Commons) tyto názvy slouží pro pojmenování projektů, které jsou tu pro nás a jsou velice užitečné a přínosné. Své zkušenosti se mnou sdíleli i dlouholetí wikipedisté a wikipedistky. O úryvky toho, co na projektu oceňují a jak jim změnil život, se s Vámi v následujících řádcích podělím. Stejně jako u Commons totiž platí, že je škoda, abyste o to přišli.

Co to tedy vlastně Commons je? Je to jedno velké digitální úložiště obsahující přes 60 milionů souborů. Toto ohromující číslo vysloužilo projektu mimo jiné i označení největší sbírky volně použitelných obrázků na internetu. Jak říká Jan Kameníček, wikipedista a pravidelný uživatel Commons: “Za 16 let existence projektu zde v průměru přibývaly téměř 4 miliony souborů ročně. To znamená, že snad s výjimkou různých úzce specializovaných témat zde uživatel najde vhodnou ilustraci téměř k jakémukoliv předmětu svého zájmu.” Jsou zde volně dostupná umělecká díla, fotografie i zvuky a nejrůznější multimediální obsah. 

Říkáte si, počkat, volně? Na jiných vyhledávačích mám přece souborů k dispozici nespočet. To ano, ale většinou se na ně vztahují autorská práva, která musíme respektovat, a často za ně musíme i zaplatit. Pravidla pro manipulaci s díly jsou uzákoněna, jejich nedodržováním se tedy dostáváme do střetu se zákonem, stáváme se pirátem nebo pirátkou. Commons mají tu výhodu, že za nic platit nemusíte a většinou stačí, když u převzatého obrázku uvedete autora. Funguje to tedy podobně jednoduše jako citace textu.

Právě volnost a nastavení při hodnocení celého projektu zdůrazňuje a blíže definuje i Honza Kameníček: “Na projektu nejvíce oceňuji, že veškerý jeho obsah je dostupný buď zcela volně, nebo pod některou ze svobodných licencí Creative Commons, které si stanovují maximálně následující dvě podmínky: povinnost uvést autora, a v případě vytvoření odvozeného díla toto odvozené dílo šířit pouze za podmínek stejné nebo kompatibilní licence. Ze skupiny licencí Creative Commons využívá Wikimedia pouze ty nejsvobodnější, a neumožňuje vkládat soubory pod licencemi zakazujícími například vytváření odvozených děl nebo komerční využití.

Honza není sám. Fotografovi a vítězi Czech Wiki Photo 2019, Tadeáši Bednarzovi, je celé prostředí projektu také blízké: “Fotil jsem už předtím a právě tento svobodný prostor mi přišel skvělý k tomu, abych mohl své fotky nějak pořádně využít.” A jak dodává wikipedistka Jana Sekyrová, díky množství aktivních uživatelů a uživatelek je Commons ohromným zdrojem informací a je na něm stále co objevovat. Vyhledávání v úložišti funguje stejně jako na Wikipedii, to tedy umožňuje každému z nás ponořit se do světa milionů souborů.

Jana, která za 2,5 roku své aktivity na Commons udělala přes 5 500 editací, si stejně jako Honza váží i uchování obrázků a určité archivace podoby světa kolem nás, ke které svou aktivitou oba přispívají, “Pořizování fotek je důležité i z dokumentárního hlediska. Například, když vím, že se bude rekonstruovat nějaká významná budova, například teď secesní nádraží v Českých Budějovicích, nafotím stávající stav, pak průběh rekonstrukce a pak konečný stav.“  Na otázku, co na tomto projektu oceňuje, odpověděla: “Sdílím názor, že fotka vydá za tisíc slov, raději fotím, než píšu.” S Honzou je jim společný i smysl projektu, který vidí právě v jeho otevřenosti a volnosti stahování, to usnadňuje cestu veřejnosti k materiálům. Takové úlžiště pak může zvýšit povědomí o místě či pojmu a pomoci zájemcům a zájemkyním (například novinářům a novinářkám) v jejich práci.

Autorem úvodní fotky dnešního článku je jeden z výše citovaných wikipedistů, uhodnete který? Jako fotograf přispívá do Commons od svých 14 let a jak sám tvrdí, i díky tomuto projektu vyrostl, “Řekl bych, že jsem se díky projektu ve focení opravdu hodně posunul, protože na Commons funguje mezinárodní komunita napříč světem a jejími členy jsou i opravdu špičkoví fotografové. Ti můžou uživatelovy snímky hodnotit v rámci recenzí a poskytnout hodnotný feedback (Quality Images, Featured Pictures).

Rozhodla jsem se fotkou Tadeáše tento článek začít, je vítězným obrázkem soutěže Czech Wiki Photo 2019. Nejen Tadeášova zkušenost, kterou dnešní text uzavírám, dokazuje, že i samotné používání Commons může být výhrou.

Vážení čtenáři a vážené čtenářky,
závěrem přijměte mé pozvání do pestrého světa Wikimedia, kde se Vaší představivosti a seberealizaci meze nekladou.

Pokud je Vám naše činnost sympatická a rádi byste nás v ní podpořili, naši organizaci naleznete i na webu Darujme.cz.

Dotazy můžete směřovat na info@wikimedia.cz.

SHRNUTÍ v pár bodech

  • Projekt Nadace Wikimedia, který slouží jako organizované mnohojazyčné centrální úložiště svobodných děl, například fotografií, videí, ilustrací, zvuků a dalšího multimediálního obsahu.
  • Rádi fotíte a objevujete nová místa v Česku? Staňte se fotografem Wikipedie!
  • Chcete se naučit nahrávat fotky na Commmons? Stručný videonávod naleznete zde. Textový návod je např. tady. Nebo využijte průvodce vkládáním obrázků.
  • Chcete se aktivně zapojit a možná něco i vyhrát? Zúčastněte se aktuálně probíhající soutěže: Czech Wiki Photo 2020.
  • Staňte se součástí komunity, zapojte se do aktivity na stránkách projektu, kde je možné pokládat dotazy a diskutovat.
  • Průběžné informace k dění nejen na Commons zveřejňujeme i na našem Facebooku.

2 Responses

  1. Fandím vám! napsal:

    Ty projekty vypadají super! A ještě lepší je, že ve Wikipedii berete na praxi středoškolské stážisty a třeba budoucí studenty žurnalistiky…Že si u vás vyzkoušíí, co ta ráce obnáší. Jen autorku upozorněte, že tenhle blogový příspěvek připomíná spíš rozvláčné FAQ než cokoliv jiného. Ale ona se, až bude na té vysoké, jednou určitě naučí, jak psát čtivě blogy a příspěvky. 🙂 Je vidět z darujme.cz, že vám pomáhají stážisti třeba i s fundraisingem – alespoň se naučí, co ve fundraisingu funguje a nefunguje.Jste skvělí, že stážistům věnujete takový prostor a čas. Držím vám palce a fandím vám.

  2. Lucie Jonáčková napsal:

    Hezká víkend z Wikimedia,
    jsme rádi, že oceňujete naše projekty a podporujete nás. Cíl příspěvku jste také přesně odhadl/a, opravdu odpovídáme na FAQ.
    To nic nemění na faktu, že je celý komentář anonymní. I tak děkujeme za slova podpory, zbytek zpětné vazby neodpovídá uspořádání spolku a nebudeme se k němu vyjadřovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..