Zlomyslné útoky na Wikipedii – Co víme a co proti nim děláme?

Úvodní fotografie je z blogu nadace Wikimedia <https://wikimediafoundation.org/news/2019/09/07/malicious-attack-on-wikipedia-what-we-know-and-what-were-doing/>„/></figure>


<p>V posledních týdnech byla Wikipedie terčem řady zlomyslných útoků, kvůli kterým se čas od času v některých kontinentech Wikipedie a všechny další projekty Wikimedia pravidelně odmlčují. Útoky stále probíhají, a tým systémových administrátorů složený z dobrovolníků i placených zaměstnanců usilovně pracuje na napravení následků útoků.</p>


<span id=

Včerejší útok (6. září, pozn. překladatele) byl jedním z několika útoků, kterým v posledních měsících musí všechny projekty Wikimedia čelit. Jelikož je Wikipedie jedním z nejpopulárnějším projektů dneška, čas od času se setkáváme se zlovolnými uživateli, kteří se pokouší Wikipedii znepřístupnit hrubým násilím. Abychom zabránili dalšímu pokračováním útoků, hnutí Wikimedia stojící za Wikipedií ve spolupráci s Wikimedia Foundation vytvořili systém, který zaměstnancům i dobrovolníkům umožňuje snadno monitorovat aktuální situaci, a okamžitě na ni reagovat. V případě jakéhokoliv problému okamžitě reagují placení síťoví administrátoři.

Jakmile budeme mít k dispozici další informace, budeme vás informovat o dalším vývoji. Útoky tohoto druhu celé hnutí Wikimedia, v čele s Wikimedia ČR a Wikimedia Foundation, odsuzuje, a považuje je za hrozbu namířenou na základní lidské právo, svobodný přístup k veškerým lidským znalostem. Všichni v hnutí Wikimedia a v nadaci Wikimedia pracujeme na tom, aby co nejdříve byly útoky zastaveny. Jakmile budou k dispozici další informace, budeme vás informovat na našich sociálních sítích. V případě dotazů na vývoj situace nám prosím napište na Facebook Wikipedie.

Překlad z blogu nadace Wikimedia sepsaný Martinem Urbancem, jedním z dobrovolnických systémových administrátorů. Úvodní obrázek přejat z blogu nadace Wikimedia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..