Wikiměsto Litomyšl

Přinášíme shrnutí letošního Wikiměsta, které zavítalo do malebné Litomyšle. 8 wikipedistů tu s podporou spolku Wikimedia ČR od pátku do neděle (23. – 25. 8.) zlepšovalo wikipedické články nebo fotilo na téma související s Litomyšlí.

Pátek

Náš tým wikipedistů navštívil místní historik Stanislav Vosyka a také jeden sběratel starých pohlednic. Reportáž přijel natočit Český rozhlas (reportáž o Wikiměstě v čase 14:49:25).

Sobota

Wikipedisté absolvovali prohlídku bývalého pivovaru a kostela Nalezení sv. Kříže s instalacemi a expozicí sakrálního umění, prohlédli si i budovy Zámeckého návrší. Při tom je natáčela svitavská televize CMS (reportáž zde). Díky vstřícné domluvě Michala Vojáčka z tiskového odboru si mohli projít také Regionální muzeum s expozicí archeologického nálezu staré cesty vedoucí ze Zámeckého návrší, doplněnou o modely historického vývoje Litomyšle. Odpoledne náš tým nečekaně navštívil také sám starosta, pan Daniel Brýdl, díky kterému se Wikiměsto již od začátku dařilo dobře organizovat. Poděkoval za aktivitu a ihned opravil drobnou nepřesnost v článku o jeho osobě, který jeden z účastníků na místě založil.

Organizátor Wikiměsta Dominik Matus a starosta Litomyšle Daniel Brýdl.


Neděle

Poslední den kromě editování wikipedisté navštívili litomyšlský zámek, kde také pořídili řadu fotografií. Tři dny je krátká doba, odpoledne už museli vrátit zapůjčené knihy z městské knihovny a vyrazit na cestu domů.

Dohromady 8 účastníků Wikiměsta vytvořilo či doplnilo přes 60 článků (namátkou: články o místním opevnění, dějinách Litomyšle, muzeu, gymnáziích, synagoze, klášterech, kostelích, památné lípě atp.) a na Wikimedia Commons zatím nahrálo přes 100 fotek tohoto města.

Děkujeme Dominikovi za organizaci akce! A pokud jste se nemohli zúčastnit, nejbližší podobná akce se koná 1. – 3. listopadu v Prachaticích, další Wikiměsto zase až někdy v roce 2020. Spolek hradí účastníkům dopravu, stravu a ubytování.

WP stránka | Nástěnka| FB událost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..