V Praze proběhl mezinárodní prehackathon vývojářů mobilní aplikace Wikimedia Commons

Účastníci prehackathonu (autor: Jwslubbock, CC-BY-SA 4.0)
Účastníci prehackathonu (autor: Jwslubbock, CC-BY-SA 4.0)

Plakát "Aplikace Wikimedia Commons" vytvořený během prehackathonu

Plakát „Aplikace Wikimedia Commons“ vytvořený během prehackathonu


Mobilní aplikace Wikimedia Commons – tedy nástroj umožňující „nahrávat fotky na Wikipedii“ z mobilu se systémem Android – byla několik let úplně u ledu. Původně byla vyvinuta nadací Wikimedia, ale ta ji časem pustila ze zřetele, dokud se jí neujali dobrovolníci. Ti si řekli, že poptávka po nahrávání fotografií z mobilních zařízení je veliká, a pustili se do práce. Jedna z členek týmu se dokonce rozhodla přidat funkci „Vyhledej blízké objekty k vyfotografování“ – funkci, po které u nás ve Wikimedia ČR už nějakou dobu bažíme (a řešíme ji různými webovými nástroji, např. Wikinity nebo tento pro chráněná území). Slovo dalo slovo a s týmem dobrovolníků kolem aplikace Wikimedia Commons jsme se rozhodli spolupracovat.
Spojili jsme síly také s Wikimedia Rakousko, které již před rokem ohlásilo na květen 2017 pořádání tzv. Wikimedia hackathonu, tedy velké mezinárodní setkání vývojářů MediaWiki a dalších nástrojů, které hnutí Wikimedia používá a které nám pomáhají udržovat naše služby v chodu. Vytvořili jsme oficiální hackathonový „tým“ zabývající se aplikací Wikimedia Commons a zajistili, aby se o nás vědělo. K tomu jsme udělali něco, co ještě nikdy na Wikimedia hackathonu neproběhlo – týden před samotnou akcí jsme náš tým sezvali do Prahy na tzv. prehackathon, jehož cílem bylo společně upřesnit si priority, seznámit se a hlavně v klidu dopracovat některé funkce v mobilní aplikaci Wikimedia Commons, na které nebyl čas, a opravit bugy, které skutečně hořely. Na hackathon jsme pak přijížděli již jako kompletní tým, který věděl, co chce, a dovedl se rychle pustit do práce.
Vytvořili jsme pestrý (a mimochodem, genderově vyvážený) tým vývojářů, v němž nechyběli čeští a rakouští zástupci či dva Britové, ale také návštěvníce ze Srí Lanky a Turecka, dobrovolník z Indie a celý tým koordinovala Josephine Lim původem z Austrálie. Tým odráží realitu v hnutí Wikimedia – je to ukázka toho, jak na tvorbě projektů Wiki spolupracuje doslova celý svět.
Mapa nenafocených míst v mobilní aplikaci

Mapa nenafocených míst v mobilní aplikaci


Výsledky jsou díky důkladné přípravě potěšující. Podařilo se přidat funkci, která zobrazuje blízká nenafocená místa na mapě.  Tato místa jsou načítána prohledáváním Wikidat, což je mnohem méně náročné na spotřebu mobilních dat, než dřívější využívání databáze nenafocených objektů. Všechny funkce jsme také umístili na navigační menu vysouvající se zleva – tak, jak tomu je u mnoha podobných mobilních aplikací. Dalším výstupem je zlepšení popisků objektů, které se v seznamu nenafocených míst zobrazují. Kromě těchto rozsáhlých změn se povedlo vyřešit i množství kritických bugů a pokročilo se i se zprovozněním dvoufázové autorizace, kterou využívají někteří wikipedisté pro zabezpečení svých účtů.
Kromě toho se povedlo třeba připravit leták (vizte výše) a především domluvit se na prioritách do budoucna. Důležitou součástí setkání byly i diskuze o dalším financování vývoje aplikace a její propagaci mezi potenciálními uživateli. Práce na aplikaci rozhodně nekončí a hodí se nám každý pár rukou – přidejte se do naší čilé komunity na GitHubu!
Nadační fond AvastAplikaci si můžete stáhnout na Google Play nebo na FDroid. Můžete se tam stát jejími beta-testery a dostávat aktualizace dříve, než ostatní. Vývoj aplikace je financován z grantu IEG (WMF), prehackathon a hackathon byly podpořeny z grantu Nadačního fondu Avast a z grantu sAPG (WMF). Děkujeme za podporu!

1 Response

  1. Parádní akce že jo? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..