Výsledek přibyslavské akce: 600 fotek, 250 kilobytů textu a 64 nových článků!

WikiMěsto v praxi - stůl a řada laptopů, za nimi wikipedisté (CC BY SA 3.0, Vojtěch Dostál)

WikiMěsto v praxi - stůl a řada laptopů, za nimi wikipedisté (CC BY SA 3.0, Vojtěch Dostál)


WikiMěsto Přibyslav, akce pořádaná spolkem Wikimedia Česká republika ve dnech 9.-12. května 2014, byla úspěšně završena. Během tohoto workshopu, na němž se sešlo 12 fotografů, encyklopedistů i expertů na spolupráci v muzeích, byl systematicky vylepšován obsah české Wikipedie na téma Přibyslav a vše kolem.
Výsledek? Těchto dvanáct osob, společně s dvěma spolupracovníky pracujícími virtuálně ze svého domova (a dalšími, kteří sem tam vypomohli), společně vytvořilo během prodlouženého víkendu 64 článků, provedlo celkem 860 editací a přidalo přes 250 kilobytů textu do článků. Také byly vyfotografovány stovky fotografií – už nyní jich je nahráno přes 600 a až fotografové upraví zbytek, jistě se jejich počet vyšplhá přes tisícovku. Fotky nebyly pořízeny pro nic za nic – 95 už jich je nyní použito v článcích na české Wikipedii.
A povedlo se i zkontaktovat místní instituce. Akce probíhala díky spolupráci s starostou města Přibyslav Mgr. Janem Štefáčkem, který převzal záštitu. Komunikovali jsme s mnoha institucemi: Městskou knihovnou Přibyslav, Základní školou Přibyslav, Hasičským muzeem Přibyslav a Městským muzeem Přibyslav. Z knihovny nám byly zapůjčené cenné regionální knihy, Městské muzeum poskytlo třeba portréty místních rodáků a Hasičské muzeum umožnilo nafotit cenné archivy, které jsou v něm uchovávány.
Přibyslav byla jako místo konání workshopu vybrána i ze symbolických důvodů. Ve městě se totiž narodil slavný český nakladatel Jan Otto, který dal název Ottovu slovníku naučnému, největšímu česky psanému slovníku do roku 2011, kdy ho překonala počtem článků česká Wikipedie. Článek o Přibyslavi byl ke slávě tohoto nakladatele vylepšen k nepoznání – rozšířen na sedminásobek délky, vyšperkován fotografiemi i videem věžních zvonů, doplněn mapami. V současné době se dolaďují detaily, aby článek splnil požadavky na dobrý článek.
Kde se sejdeme příště? Kde najdeme pohostinnost a uvidíme lajdácky zpracovaný encyklopedický článek. Hledáme způsoby, jak takových akcí organizovat více a častěji. Děkujeme všem, co se na akci podíleli či ji jinak podpořili.
Byty přidané do Wikipedie účastníky akce WikiMěsto - rozpis hodinu po hodině

Byty přidané do Wikipedie účastníky akce WikiMěsto - rozpis hodinu po hodině


Odkazy

Akce byla financována z prostředků Wikimedia Česká republika, grantů Mediagrant II a Communities.

2 Responses

  1. Jana L napsal:

    Můžu mít dotaz? Jak jste spočítali těch 64 článků? Protože jsem je spočítala a je jich 46, což je docela rozdíl…

  2. Vojtěch Dostál napsal:

    Ahoj Jano, počítal jsem to pomocí extenze Education – https://cs.wikipedia.org/wiki/Education_Program:Workshopy/WikiM%C4%9Bsto_P%C5%99ibyslav_%282014%29 . Zahrnuje to články napsané během 4 dní všemi 14 účastníky (2 z toho virtuálně). Nemusí to být všechno výhradně články na téma Přibyslav, ale přesněji se to stanovit nedá… výhodou je, že to za mě dělá stroj (Wikimetrics). Jak jsi to počítala ty?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..