Wikimedia Česká republika rozšiřuje podporu tvorby Wikipedie

PRAHA (15. května 2011)
Wikimedia Česká republika vyhlásila na veletrhu Svět knihy další držitele Cen za rozvoj České Wikipedie. Zároveň sdružení rozjíždí projekt finanční podpory tvorby mediálních souborů pro projekty Wikimedia.
Základní myšlenkou Wikipedie je spolupráce. Díky spolupráci s různými partnery také sdružení Wikimedia Česká republika podporuje rozvoj Wikipedie a navíc může svou podporu dále rozšiřovat. Zatímco se uzavřel třetí běh Cen za rozvoj české Wikipedie, grantový projekt Mediagrant se naopak právě otevírá pro všechny zájemce.
Ceny za rozvoj české Wikipedie pořádá sdružení ve spolupráci s generálním partnerem Českou spořitelnou od roku 2009. Do konce března běžela lhůta pro vytváření článků zařazených už do třetího běhu Cen a na veletrhu Svět knihy proběhlo vyhlášení a odměnění těch nejlepších autorů. Celkem bylo letos uděleno jedenáct cen za články v hlavních třech oblastech. Jako nejlepší články porota složená ze zkušených wikipedistů označila Germánskou mytologiiJosephsonův jevSedm základních nástrojů zlepšování kvality.
Novinkou třetího běhu Cen bylo také zavedení speciální kategorie nováčků, která měla volnější pravidla pro zapojení se, ale podobně přísná pro hodnocení kvality. „Tahle kategorie je podle mne úplně nejdůležitější a jsem rád, že se ujala. Někteří nováčci by se mohli stát výbornými wikipedisty,“ byl spokojený s novinkou předseda poroty Vojtěch Dostál. Ceny za rozvoj české Wikipedie podpořili i další partneři Microsoft a knihkupectví Neoluxor.
Kvalitní encyklopedický článek by měl obsahovat i obrázky, ale bývá obtížné, pracné a často i nákladné je získat. Wikimedia Česká republika nyní má příležitost přinejmenším část nákladů na získávání důležitých médií wikipedistům vracet. Stačí, aby svou práci přihlásili do grantového projektu Mediagrant.
Projekt Mediagrant finančně podpořila americká nadace Wikimedia Foundation, rozdělování prostředků koordinuje sdružení Wikimedia Česká republika. Práce na pořizování nového obsahu Wikipedie bude nadále neplacená, ale je možné získat zpět například výdaje na dopravu, ubytování, vstupné, nezbytnou korespondenci a podobně.
Předobrazem grantového systému byl úspěšně vyzkoušený projekt Foto českých obcí, v němž účastníci pořídili tisíce fotografií ze všech koutů republiky, které nyní zdobí články o českých městech a vesnicích na Wikipedii.

Další užitečné informace
Ceny za rozvoj české Wikipedie: http://ceny.wikimedia.cz
Mediagrant Wikimedia ČR s podporou Wikimedia Foundation: http://meta.wikimedia.org/wiki/Mediagrant
Kontakt
Wikimedia Česká republika: http://www.wikimedia.cz
Michal Reiter: press@wikimedia.cz
Přílohy
  • TZ o vyhlášení Cen za rozvoj české Wikipedie
  • TZ o grantovém projektu Mediagrant

Fotografie: Fotografie dostupné pod svobodnou licencí jsou uložené na webu Wikimedia Commons, vizhttp://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Ceny_za_rozvoj_%C4%8Desk%C3%A9_Wikipedie,_presentation_of_the_winners_(3rd_round)