Na FF UK se o víkendu věnovali tématu masové spolupráce

PRAHA (5. prosince 2010)
V Praze se uskutečnila druhá česká Wikikonference o možnostech spolupráce podle zásad wikinomie.
„Zapojte do přípravy svého produktu uživatele nebo zákazníky, pro které je produkt určený.“ Svět rychle zjišťuje, že tato rada vede k úspěchu. Naposledy se o zkušenosti s tímto typem spolupráce podělili účastníci druhé české Wikikonference, která proběhla v sobotu 4. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Součástí Wikikonference bylo jak Wikinomics Forum 2010, věnující se obecně i v konkrétních příkladech wikinomii, tak konference Wikimedia a WikiSkript, představující úspěšné projekty na bázi wiki ze světa Internetu. Tři přednáškové sály se plnily návštěvníky od rána do večera, celkem si přednášky podle svého zájmu vybralo z bohatého programu více než 250 registrovaných účastníků.
Hned dva sály patřily konferenci Wikinomics Forum. Zásady wikinomie, založené na spolupráci, sdílení a otevřenosti se šíří i do všech koutů české společnosti, jak ukázala vystoupení představitelů světa byznysu, školství i veřejné správy. Přitom teprve nedávno se dostala na náš trh kniha Wikinomie, kterou do češtiny přeložil jeden ze spolupořadatelů konference Dan Franc.
V bloku, který byl věnovaný projektům Wikimedia, dostala největší prostor Wikipedie. I v tomto případě se příspěvky zaměřily hlavně na podobu její komunity a na to, jak funguje. Slavnostní součástí programu bylo předání Cen za rozvoj české Wikipedie. Připojila se i WikiSkripta, internetový projekt 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, na kterém pedagogové společně se studenty připravují výukové materiály z medicinských oborů.
Kontakt

Fotografie: Fotografie dostupné pod svobodnou licencí jsou uložené na webu Wikimedia Commons, viz http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Wikiconference_Prague_2010