Česká Wikipedie překročila další mezník – 175 tisíc článků

Česká Wikipedie má už více než 175 tisíc článků a je největší českou původní encyklopedií. V historii byl větší pouze Ottův slovník naučný, který měl až 186 tisíc hesel. Při tvorbě Wikipedie byla na celém světě ve všech jazycích uložena už jedna miliarda různých podob stránek této encyklopedie.
K překročení hranice 175 tisíc článků došlo 10. října, cesta od 150 tisíc článků k další hranici trvala wikipedistům necelých osm měsíců. Určit přesně jubilejní článek není z technických důvodů možné. Česká Wikipedie si drží 18. místo mezi více než 270 jazykovými mutacemi Wikipedie.
Nejvíce článků nyní Wikipedie obsahuje v angličtině (téměř 3,5 milionu) a v němčině (1,1 milionu). Podle měření serveru Alexa Wikipedii denně navštěvuje každý osmý uživatel internetu a Wikipedie je tak sedmou nejnavštěvovanější doménou světa. Úvodní stránka české Wikipedie zaznamenává v pracovní dny průměrně 155 tisíc návštěv denně, o víkendu zhruba o 30 tisíc návštěv méně.
Na vytvoření tolika článků by stačilo 175 tisíc editací. Jejich další rozvoj i diskuse o tom, jak mají články i celá podoba Wikipedie vypadat, ale vyžaduje mnohem větší úsilí. Na české Wikipedii tak byla v říjnu provedena šestimiliontá editace. Podobné a ještě výraznější jubileum překonala i Wikipedie v celosvětovém měřítku. 22. října překročila hranici jedné miliardy revizí.

Další aktuality z činnosti sdružení Wikimedia Česká republika

  • Druhá česká Wikikonference se uskuteční 4. prosince na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy Praha.
  • Skončil druhý běh soutěže o Ceny za rozvoj české Wikipedie. Více informací na stránce http://ceny.wikimedia.cz. Vítězové budou odměněni na Wikikonferenci 4. prosince.

Kontakty

  • Jirka O., úřadující předseda sdružení Wikimedia Česká republika
  • Miroslav Langer, Wikimedia Česká republika
  • poštovní adresa: Wikimedia Česká republika, Lidická 291/40, 150 00 Praha 5-Smíchov
  • e-mail: press@wikimedia.cz
  • web: www.wikimedia.cz

Celý text této tiskové zprávy je uvolněn jako volné dílo (do public domain). To platí po celém světě. V právních řádech, kde takové uvolnění není ze zákona možné, poskytují autoři komukoliv práva použít toto dílo jakýmkoliv způsobem bez dalších podmínek, ledaže by takové podmínky vyžadoval zákon.
Informace o autorských právech k dalším materiálům:
Loga
Autorská práva k logům drží Wikimedia Foundation. Loga jsou obchodními známkami Wikimedia Foundation, jejich používání třetími stranami se řídí zásadami Trademark Policy. Použití loga v rámci seriózního informování o tiskové zprávě je v souladu s těmito zásadami.