Česká Wikipedie má 150 tisíc článků

Pouze jeden rok a osm měsíců – tak dlouho trvalo českým tvůrcům Wikipedie vytvoření dalších 50 tisíc článků. Díky tomu 17. února překročila česká mutace této svobodné a otevřené internetové encyklopedie metu 150 tisíc článků. Vzhledem k technické obtížnosti jednoznačného určení byl za jubilejní článek vybrán Max Wolf. Informaci oznámilo občanské sdružení Wikimedia Česká republika.
Přes metu 150 tisíc článků se tak už dostalo osmnáct různých jazykových mutací Wikipedie, naposledy v prosinci Wikipedie v maďarštině. Nejvíce článků nyní Wikipedie obsahuje v angličtině (více než tři miliony) a v němčině (více než jeden milion). Jako celek obsahuje Wikipedie 15 milionů encyklopedických hesel ve 270 jazycích.
Díky svému rozsahu je Wikipedie jedním z nejúplnějších zdrojů informací současnosti a její otevřenost a dostupnost ji zároveň činí jedním z nejpopulárnějších zdrojů. Podle měření serveru Alexa ji denně navštěvuje každý osmý uživatel internetu a Wikipedie je tak šestou nejnavštěvovanější doménou světa. Úvodní stránka české Wikipedie zaznamenává v pracovní dny průměrně 115 tisíc návštěv denně, o víkendu zhruba o 20 tisíc návštěv méně.

Přehled největších jazykových mutací Wikipedie

Přehled největších jazykových mutací Wikipedie
Jazyk Počet článků (v tisících) Počet aktivních přispěvatelů
angličtina 3 195 159 tisíc
němčina 1 026 25 tisíc
francouzština 913 17 tisíc
polština 675 6 tisíc
italština 659 9 tisíc
japonština 654 12 tisíc
holandština 588 5,5 tisíce
španělština 563 16 tisíc
portugalština 544 6,5 tisíce
ruština 496 13 tisíc
švédština 347 4 tisíce
čínština 295 6 tisíc
norština 248 2,5 tisíce
finština 230 2,5 tisíce
katalánština 226 1,5 tisíce
ukrajinština 189 1,5 tisíce
maďarština 155 2,5 tisíce
čeština 150 2,5 tisíce
turečtina 142 2,5 tisíce

Pozn.: aktivní přispěvatel – uživatel který editoval mezi 17. lednem a 16. únorem 2010

Rozvoj české Wikipedie

Cílem Wikipedie není jen přinášet co největší množství článků, ale také zvyšovat jejich kvalitu a zaměřovat se na významné oblasti života, které zatím nejsou encyklopedickými hesly dostatečně popsané. Pod vedením dobrovolníků z WikiProjektu Kvalita se dbá hlavně na dodržování autorských práv a na maximální faktickou správnost ověřitelnou z uvedených věrohodných zdrojů informací. Aby se jí to podařilo, potřebuje především zapojit nové editory do spolupráce nad jednotlivými články.
Nové editory, kteří mají zájem o tvorbu kvalitních článků, zvou na Wikipedii i Ceny za rozvoj české Wikipedie, které vyhlásily Wikimedia Česká republika a generální partner Česká spořitelna v prosinci loňského roku. Po vzoru cizojazyčných Wikipedií motivují věcné odměny editory, aby přispěli k rozvoji zanedbaných témat z oblastí kultury a umění, přírodních věd a ekonomie a hospodářství. Soutěž, kterou podpořily firmy Asus a Microsoft, už vedla ke zlepšení celé řady z vypsaných článků. Rozdíl můžete porovnat například na podobě článku Indonésie, který je nyní je již dobrým článkem (srovnejte stav ze začátku prosince).


Informace o autorských právech k dalším materiálům:
Loga
Autorská práva k logům drží Wikimedia Foundation. Použití loga v rámci seriózního informování o tiskové zprávě je zcela v souladu se zásadami pro užívání loga třetími stranami, tak i s principy amerického autorského práva.