Tisková zpráva: Masarykova univerzita začala spolupracovat s encyklopedií Wikipedie

Stánek Wikipedie v areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity během Noci vědců, 25. září 2015. Návštěvníci si testovali znalosti ve Wikikvízu, následně si mohli odpověď ověřit na Wikipedii. Ti zvídavější si mohli vyzkoušet editování ve formě jednoduché opravy gramatické chyby.

Stánek Wikipedie v areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity během Noci vědců, 25. září 2015. Návštěvníci si testovali znalosti ve Wikikvízu, následně si mohli odpověď ověřit na Wikipedii. Ti zvídavější si mohli vyzkoušet editování ve formě jednoduché opravy gramatické chyby.


Jako vůbec první česká vysoká škola podepsala Masarykova univerzita (MU) memorandum o spolupráci se spolkem Wikimedia Česká republika – českou pobočkou nadace Wikimedia, která provozuje a pomáhá rozvíjet nejrozšířenější internetovou encyklopedii Wikipedie. Obě strany se zavázaly společně na Wikipedii doplňovat a upravovat informace spojené s brněnskou univerzitou.
„Otevřený přístup k informacím patří k základním předpokladům moderního vzdělávání a je také jednou z hodnot, které Masarykova univerzita dlouhodobě zastává. Wikipedie má v této oblasti důležitou roli, a naše univerzita proto má zájem úzce spolupracovat,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.
„S tím, jak roste počet článků na české Wikipedii, se do popředí začíná dostávat otázka kvality. Tu můžeme zvyšovat ve spolupráci s českými kulturními a vzdělávacími institucemi. Z tohoto hlediska je Masarykova univerzita jedním z našich nejdůležitějších partnerů,“ řekl Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika.
Univerzita už od počátku roku 2015 úzce spolupracuje s brněnskými experty na Wikipedii, kteří sestavili tým, jenž systematicky pracuje na doplňování informací o Masarykově univerzitě do internetové encyklopedie. Zároveň začala první školení pro studenty a zaměstnance na editaci hesel na Wikipedii. V plánu je i zřízení speciálního kurzu zaměřeného na výchovu budoucích wikipedistů – tedy aktivních přispěvatelů do internetové encyklopedie.
Mimo to už v rámci projektu Studenti píší Wikipedii vysokoškoláci v celé řadě předmětů pracují na vytváření hesel ze svého oboru. Týká se to například kurzů Současné skandinávské drama, Překlad v prostředí internetu či dvoudílného předmětu Křesťanství.
„Wikipedie mimo jiné umožňuje předávání informací od expertů – například studentů, absolventů či zaměstnanců Masarykovy univerzity – čtenářům z řad veřejnosti. V tomto ohledu je logické, že spolu univerzitní svět a virtuální wikisvět spolupracují. Univerzity jsou totiž s Wikipedií na jedné lodi šiřitelů vzdělání,“ doplnil Vojtěch Dostál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..