Česká Wikipedie v Přibyslavi ukáže, jak se píše internetová encyklopedie

Wikimedia Česká republika

Wikimedia Česká republika


Wikimedia Česká republika, 10.-12. května v Přibyslavi (hotel Přibyslav)
kontakt: Vojtěch Dostál, press@wikimedia.cz, tel: 731 023 060
Ve dnech 10.-12. května 2014 se v Přibyslavi sejde skupina wikipedistů, tedy redaktorů české Wikipedie. V průběhu setkání budou intenzivně pracovat na zlepšení informací o Přibyslavi a jejím okolí v české Wikipedii. Výstupem budou po všech stránkách kvalitní články i fotografie o historii, kultuře i přírodních podmínkách Přibyslavska, napsané českými dobrovolníky v jejich volném čase – tak jak je na Wikipedii zvykem.
„V průběhu víkendu nám půjde o to ukázat, jak se dá česká Wikipedie za krátkou dobu skokově vylepšit,“ říká Vojtěch Dostál ze sdružení Wikimedia Česká republika, které celou akci organizuje. „Ke slovu přijdou všechny typy práce, které každý pisatel Wikipedie vykonává – z místní knihovny si vypůjčíme kvalitní zdroje informací, vylepšíme článek o Přibyslavi i o místních pamětihodnostech, pořídíme ilustrační fotografie a navštívíme i místní muzea, abychom mohli článek obohatit i o fotografie tamějších exponátů,“ vypočítává Vojtěch Dostál. Víkendové pracovní setkání, nad nímž převzal záštitu starosta Přibyslavi Jan Štefáček, se koná ve spolupráci s místními institucemi – městskou knihovnou i muzeem či hasičským muzeem.
Celé setkání, kterého se účastní asi 15 špičkových českých wikipedistů, hradí občanské sdružení Wikimedia Česká republika ze svých grantových programů financovaných nadací Wikimedia Foundation. Občanské sdružení je totiž oficiální pobočkou této nadace na českém území. Stará se o propagaci české Wikipedie a vede některé projekty, například spolupráci s muzei nebo s vysokými školami.
Česká Wikipedie patří ke středně velkým jazykovým verzím a předpokládá se, že během letošního roku dosáhne 300 000 článků. Již v roce 2011 překonala do té doby historicky nejrozsáhlejší Ottův slovník naučný, vydávaný přibyslavským rodákem Janem Ottou, a stala se tak největší česky psanou encyklopedií v dějinách. Wikipedisté tak setkáním vzdají poctu svému slavnému předchůdci.
S ohledem na počet mluvčích českého jazyka patří česká Wikipedie k těm velmi úspěšným a předstihuje v tomto měřítku i třeba německou nebo polskou Wikipedii. Ač se absolutním počtem editorů s těmito jazykovými verzemi nemůže měřit, je u čtenářů stále vyhledávána. Každou hodinu si totiž čtenáři prohlédnou na české Wikipedii více než 100 000 stránek.
Detaily o konání akce:

  • Sobota 9. května – pondělí 12. května (cca do 12 h.)
  • Návštěva je vítána, je možné se domluvit na níže uvedeném kontaktu na jakýkoliv termín.

Adresa akce:

Organizátor:

  • Wikimedia Česká republika, Konopišťská 790/3, Praha 10
  • http://www.wikimedia.cz
  • kontakt: Vojtěch Dostál, vojtech.dostal (zavináč) wikimedia.cz, Tel: +420 731 023 060

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..