Wikimedia Česká republika se stěhuje do nové kanceláře

Kancelář "předtím"

Kancelář „předtím“


Spolek Wikimedia Česká republika sdružuje dobrovolníky, kteří usilují o propagaci a zlepšování české Wikipedie a dalších českojazyčných projektů nadace Wikimedia Foundation. Je také oficiální pobočkou této nadace na území ČR. Ačkoliv je řízen na téměř čistě dobrovolnickém principu,  potřebuje mít kvalitní zázemí jako každá podobná organizace. Takové zázemí jsme nyní nově našli v Konopišťské ulici na Praze 10.

Nové prostory na Praze 10

V předchozích letech spolek sídlil v prostorech Klubu deskových her Paluba v Praze-Smíchově, kde jsme byli vždy vítáni, ale čelili jsme organizačním problémům a nedostatku místa pro předměty v majetku sdružení – knihy, letáky, různé propagační předměty a technické vybavení.  Nabídka Prahy 10, abychom se ucházeli o kancelářské prostory v majetku městské části, proto pro sdružení byla darem z nebes. Poděkování patří zejména zastupitelům městské části Praha 10, kteří s podáním žádosti pomáhali. Smlouva s Úřadem městské části Prahy 10 byla schválena v listopadu 2013.

Kancelář byla zprovozněna ve stylu „Wiki“

...a potom

…a potom


Ani po podpisu žádosti práce neskončila, spíše naopak. Nadace Wikimedia Foundation schválila naši žádost o grant Communities, který poskytl finanční prostředky pro rekonstrukci, vybavení a každodenní provoz kanceláře. Samotná práce však zůstala z velké části na dobrovolnících – pražských členech naší pobočky, kteří tak pod dozorem našeho předsedy Michala Reitera na čas vyměnili své laptopy za zednické špachtle a malířské válečky. Ukázalo se tak, že nejen encyklopedické články, ale i celé kanceláře, můžou být úspěšně vybudovány krok po kroku množstvím editorů na principu Wiki. Všem proto patří velký dík. Speciální poděkování pak patří stěhovací firmě Měřička Moving, která zdarma zajistila profesionální převoz kancelářského nábytku. Ten byl z velké části rovněž sponzorským darem a sešel se z různých koutů Prahy od drobných dárců, ale také z depozitáře České spořitelny, která poskytla stoly a židle do zasedací místnosti.

Kancelář se stane středobodem setkávání českých wikipedistů

V kanceláři se od konce ledna 2014 začnou setkávat nejen radní sdružení Wikimedia, ale i ostatní členové a hosté WM ČR. Kancelář podpoří rozvoj českých wiki-komunit, umožní snadné setkávání a porady v přátelském prostředí.

3 Responses

  1. Mormegil napsal:

    Chybička? Kliknutím na oba obrázky se dostanu na plnou verzi pouze toho prvního…

  2. Vojtěch D napsal:

    Ano,je to tak, bohužel to neumím udělat lépe. Obrázky se do blogu vkládají do konkrétního řádku, ne jako ve Wikipedii, že se zarovnají pod sebe. To mi ztěžuje jejich formátování a v tomto případě vypadá nejlépe, když jsou pod jedním odkazem…

  3. Kohelet napsal:

    Lepší, když to nebude vypadat pěkně, než když to nebude fungovat vůbec!