Polská wikiexpedice je v plném proudu

V Polsku právě v těchto dnech probíhá tradiční, již pátý ročník, Wikiexpedice. Expedice je organizována pobočkou Wikimedia Polska a tento rok mapuje památky dolnoslezského vojvodství.
Alfista33, CC-BY-SA 3.0

Alfista33, CC-BY-SA 3.0

Expedici tvoří tři týmy – západní, střední a východní – které pokrývají oblast celého vojvodství od Zhořelce až po Vratislav. Česká účast na expedici je tento rok větší, než v minulých letech – v západním týmu, který je již druhým rokem ve stejném složení, je v roli navigátora a fotografa český wikipedista Jagro. Spolu s ním je v týmu ještě hlavní organizátor celé expedice Adam Kliczek, jeho otec a řidič Darusz a polský wikipedista a historik umění Ludwig Schneider. Druhým českým zástupcem na expedici je wikipedista Aktron, který je členem východního týmu.
 
Všechny tři týmy mají za sebou první čtyři dny expedice; u západního týmu se tyto dny nesly v mezinárodním duchu. Hned první den část týmu překročila hranici a mapovala vesničky v oblasti Hrádku nad Nisou. V Hrádku také navštívila místní muzeum, kde se nachází nejlépe prozkoumaná kostra člověka pohřbeného obličejem do země v Česku – „vampýra“ Tobiáše. Druhý den západní tým překročil hranici ve frýdlantském výběžku a přes několik vesnic zamířil do samotného Frýdlantu v Čechách, kde vystoupal na radniční věž, ze které pořídil panoramatické snímky města. Pro polské kolegy byly přeshraniční výjezdy milým zpestřením nejen kvůli návštěvě jiné země, ale také díky tradičním českým jídlům, o které se nenechali připravit. Expedice však nezamířila pouze do Česka, ale i do Německa, kde zdokumentovala německou část města Zhořelec – tedy Görlitz, několik vesnic i jezero Berzdorfer See vzniklé zatopením lomu. Celá přeshraniční spolupráce byla završena návštěvou trojmezí mezi Českem, Polskem a Německem, které se nachází v blízkosti městečka Hrádek nad Nisou.
Expedice má také velké dobrou podporu lokálních i státních médií a hlavně místních obyvatel. Každý den se k jednotlivým týmům připojují místní a pomáhají jim s fotografováním jednotlivých míst, či s informacemi o nich. Někteří však pomáhají expedici mnohem originálnějším způsobem – například jako pán ze vsi Wegliniec, který ugriloval západnímu týmu k obědu perfektní domácí klobásky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..