Wikimedia ČR podpořila petice pro svobodnou tvorbu, můžete se přidat

Sdružení Wikimedia Česká republika podpořilo v dubnu svým podpisem kolektivně tři petice, které se snaží bránit jevům, jež mohou nepříznivě zasahovat i do sféry svobodné tvorby.
Za přímou hrozbu pro další rozvoj zejména svobodného softwaru považuje sdružení praxi udělování softwarových patentů, a proto se připojilo k Petici pro zastavení softwarových patentů. „Systém patentů je zneužíván k potlačení hospodářské soutěže za cenu zbrzdění inovací, z čehož ekonomicky těží jen hrstka největších společností,“ píše se doslova v petici, která si bere za cíl zastavení udělování softwarových patentů a poté vyjasnění jejich právního rámce. Wikimedia Česká republika se připojila k sedmi českým občanským sdružením a dalším 50 organizacím, celkem ji už v Evropě podepsalo téměř 47 tisíc jednotlivců a 3,5 tisíce sdružení a jiných organizací.
Jiného druhu je Manifest public domain, který se snaží o propagaci vytváření volně dostupných děl v tzv. public domain (viz článek na anglické Wikipedii). I když se v české autorskoprávní praxi za public domain běžně považují volná díla po vypršení autorských práv (70 let po smrti autora), úřední díla apod., ve skutečnosti tuto doménu české autorské právo ve všech rozměrech nepostihuje. Stále je například po právní stránce komplikované pro autora dílo uvolnit do public domain okamžitě z vlastního rozhodnutí. Snaha o odstranění podobných překážek je také jedním z cílů signatářů manifestu: „Žádné právní překážky nesmějí bránit dobrovolnému sdílení děl nebo věnování děl do public domain, píše se v osmém z devíti závěrečných shrnujících bodů manifestu.“ V minulosti se k této petici přidaly i některá zahraniční sesterská sdružení: Wikimedia Nederland, Wikimedia Italia, Wikimedia UK a další.
Poslední otevřený dopis ACTA: Globální hrozba svobodám je zaměřený na uzavřená jednání o připravované dohodě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Dohoda proti obchodu s padělky). Navzdory názvu má dohoda postihovat velmi široké spektrum oblastí, včetně kontroly nad Internetem. Autoři dopisu zjistili z analýzy pro Evropskou komisi, že ACTA by mohla „vážně omezit základní práva a svobody evropských občanů, zejména svobodu vyjadřování a soukromí komunikace.“ Svoboda užívání Internetu je pro projekty Wikimedia jedním z hlavních pilířů, a proto i sdružení Wikimedia Česká republika sdílí toto znepokojení. Signatáři dopisu požadují především větší transparentnost jednání a zveřejnění návrhu dohody, aby se mohl stát předmětem veřejné diskuse.

1 Response

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..