Proč psát o dějinách?

Požádali jsme wikipedistu, Romana Vyšanského, aby nám řekl, co ho na projektu a soutěži Československo 1948-1989 zajímá a jak se do něj můžete zapojit:

V roce 2019 jsme v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce založili Wikiprojekt „Československo 1948–1989“. A protože dopadl na výbornou, pokračujeme v něm i o dva roky později. V rámci projektu se společně snažíme přispět k pokrytí tohoto nesmírně zajímavého období české a slovenské historie. V minulých letech vznikly hesla jako Iniciativa MOST, Marxistická historiografie nebo Svaz Československých spisovatelů.

Spartakiada Plzen 1960 1.png, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, nahráno v rámci soutěže Československo 1948-1989 v roce 2020


Přes čtyřicet let totality v Československu není stále pořádně zmapováno. A přitom je toho dost! Kultura ani občanská společnost (byť ve velmi omezené podobě) nezanikla, právě naopak. Třeba takové čtyři festivaly druhé kultury jsou zcela jistě vděčné téma. Tato doba dala Československu také mnoho zajímavých a významných osobností, kteří sice nejsou takznámí jako Václav Havel, své heslo si však i přesto zaslouží. Disidenti, umělci, vojáci, politici…co například mluvčí Charty 77 Eva Joachimová, brutální dozorce František Pergl nebo novinářka a vězeňkyně Albína Wiesenbergerová-Palkosková?

Author Speech: Roman Vyšanský Postproduction: Roman Vyšanský Camera: Valerie Macháčková, Creative Commons Attribution licence (reuse allowed)


Právě popsání těchto událostí, jevů a lidí umožní každému člověku s přístupem k internetu zadarmo zkoumat tuto dobu. Takže čím víc článků, tím lépe. A vy díky tomu ještě můžete získat zajímavé ceny! V rámci projektu existuje i stejnojmenná soutěž, kdy oceňujeme autory editací, článků i fotografií. A proč? Protože chceme ocenit Váš čas a energii, kterou vložíte do psaní. Sám jsem již jednou v této soutěži vyhrál a vyhraná kniha dodnes zdobí mou knihovnu
(získaný diplom zdobí dodnes mou zeď, neboť sportovních uznání se mi dodnes nedostalo a nejspíš ani nedostane). A když jsem to zvládnul já, dokážete to i vy! Tak přeji hodně štěstí se psaním a těším se na nová hesla!

Soutěž trvá od 17. 11. 2021 – 10. 1. 2022. Zapojit se může každý, kdo má (nebo si založí) účet na Wikipedii. Pokud s Wikipedií teprve začínáte, na stránkách projektu najdete spoustu návodů, jak editovat.

Soutěž pořádá spolek Wikimedia Česká republika a finančně ji podpořilo velvyslanectví USA v Praze v rámci programu Small Grants. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..