Senioři píší Wikipedii z pohledu účastníka kurzu

Kurz Senioři píší Wikipedii je jeden z našich oblíbených a dobře fungujících projektů. Rozšiřujeme tak totiž základnu přispěvatelů na Wikipedii a navíc seniorům poskytujeme prostor se realizovat i v postproduktivním věku. O to větším potěšením pro nás je, když se setkáváme s pozitivní zpětnou vazbou. Toto potěšení bychom s vámi chtěli sdílet prostřednictvím rozhovoru s jedním z účastníků našeho podzimního pražského kurzu pro začátečníky, Wikipedistou ZSsen. 

Jak jste se ke kurzu Senioři píší Wikipedii dostal? 

Několik let jsem si říkal, že na Wikipedii chybí jedno heslo, které jsem považoval za důležité. Nejdřív jsem se chtěl s někým domluvit, aby ho vytvořil.  Ve chvíli, kdy jsem spatřil v Ústřední knihovně leták s nabídkou kurzu, rozhodl jsem se přihlásit a to heslo tam napsat sám. Původně jsem byl na seznamu náhradníků kvůli naplněné kapacitě kurzu, ale nedalo mi to a na lekci jsem se stejně dostavil. Místo se pro mě přece jen našlo. 

Jak hodnotíte kurz Senioři píší Wikipedii? 

Kurz byl perfektní a srozumitelný díky přístupu lektora a jeho pomocníků. Za sebe bych to mohl doporučit všem vrstevníkům, kteří něco vědí o nějakém oboru a chtějí se o to podělit a mají k tomu ještě čas.

Co Vás na psaní na Wikipedii nejvíce překvapilo? 

Překvapilo mě, jak je to v té základní rovině poměrně jednoduché. Navíc mě psaní chytlo, připadá mi trochu jako droga, protože člověk by u toho seděl pořád. 

Jak Vás psaní na Wikipedii obohatilo? 

Já jsem ve vztahu k Wikipedii prošel takovým vývojem, ze začátku jsem ji zavrhoval. Myslel jsem si, že tam si každý může napsat co chce, že jsou tam hlouposti a nedá se na to spoléhat. Postupně jsem pochopil, že ji jen někteří využívají nekriticky, a je tedy dobré se snažit, aby tam těch hloupostí a neověřených informací bylo co nejméně. Na kurzu jsem dále zjistil, že je vypracovaný takový systém, že ty největší chyby a nesmysly či vandalismus jsou vyloučeny a je tam snaha se tomu vyvarovat. 

Děkujeme ZSsen za rozhovor!

Fotografie: SePW19 ucastnik 3; autor: Lenka Kucerova (WMCZ) [CC BY-SA 4.0 ]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..