Soutěž Popiš památku je v polovině!

Už měsíc běží na české Wikipedii soutěž s názvem Popiš památku. Za tu dobu se do ní zapojilo přes osmdesát editorů, kteří dali dohromady přes tři sta článků o kulturních památkách v různých částech země. Napsáno bylo přes 1 500 kilobajtů textu. 

Cílem soutěže je zvýšit povědomí o kulturních památkách na území České republiky. Těch máme okolo čtyřiceti tisíc; několik tisíc z nich je potom encyklopedicky dostatečně významných na to, aby měly svůj vlastní článek na Wikipedii. Jedná se většinou o kostely, vily, tvrze nebo různé technické stavby. Mnohé z nich se nacházejí v odlehlejších oblastech a jsou stranou veřejného zájmu. Proto o nich na Wikipedii zatím článek dosud nebyl. Editační soutěž, ve které mohou soutěžící vyhrát knižní ceny, tak může být jedním z nástrojů k tomu, aby se internetová encyklopedie obohatila o nová témata právě co se kulturních památek týče. 

A co se zatím podařilo popsat? Mezi některé z nových článků patří např. zámek v Kladně, Kostel nanebevzetí Panny Marie v Kvasicích nebo radnice v Českém Krumlově. Vznikají ale například i články o pravěkých hradištích nebo dalších unikátních objektech. Vzhledem k tomu, že jsou editoři z celé České republiky, vznikají články rovnoměrně ke všem českým, moravským i slezským památkám. Někteří ze soutěžících kulturní památky rádi také fotí a jejich snímky nahrávají na Wikimedia Commons. Takto jich během soutěže přibylo už kolem tisícovky.
Do soutěže se stále můžete zapojit.

Ceny pro vítěze již byly připraveny a shromážděny. Kdo nakonec vyhraje knižní publikace? Zvítězí ten nejlepší!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..