Adresní místa z Wikidat: ještě nikdy nebylo tak snadné přidat do české Wikipedie sídlo firem a dalších organizací

Ukázka přebírání adresních míst. V infoboxu vpravo je nově parametr Adresa, který je v tomto případě plně založen na datech uložených na Wikidatech.

Nově česká Wikipedie umí načítat údaje z Wikidat týkající se sídel jednotlivých organizací, o nichž na české Wikipedii existuje článek. Funkce, která byla spuštěna 4. ledna 2019 a postupně nasazena do infoboxů muzeum, základní škola, střední škola a spolek, je další demonstrací síly, kterou Wikidata mají pro poskytování šablonovitých informací, jež nevyžadují kreativní přístup. Nový Modul:Adresa, který pro tyto potřeby napsal wikipedista a náš člen Jiří Sedláček, je už nyní načítán v 289 článcích české Wikipedie.

Zobrazovat adresy sídla není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Struktura adresy je poměrně složitá, v různých částech světa různá, a data jsou často nekompletní a navíc se při stěhování organizací mohou měnit. Přitom se jedná o důležitou informaci a Wikipedie navíc může mnohdy nabídnout odkazy na články o dané obci, v níž se sídlo nachází, nebo dokonce o konkrétní ulici sídla. Aby byl výsledek kvalitní a postihl všechny možnosti, nevyužívá se klasické šablony, ale tzv. modulu, který se na rozdíl od klasických šablon kóduje v jazyce Lua.

Část kódu modulu Adresa

Jedním z důvodů, proč se k přebírání adres mohlo konečně přistoupit, byla standardizace formátu zapisování adres na Wikidatech. Většina editorů Wikidat se, bez větších diskuzí a jaksi intuitivně, v poslední době posunula k jednotnému uvádění sídel ředitelství prostřednictvím vlastnosti P159 a jejích mnohých vymezení. Typická adresa tak na Wikidatech je zaznamenána například takto:

Zápis sídla na ukázce z Wikidat. Kromě obce a souřadnic je zadána ulice, číslo orientační, PSČ a dokonce i konkrétní budova, v níž se sídlo nachází (položka
Q1142988).

A jak můžete nyní pomoci vy? Na stránce pomocné šablony Adresa z WD naleznete několik kontrolních vyhledávacích dotazů, které umožňují vyhledávat formátovací chyby na Wikidatech. Tím chceme docílit co nejvyšší kvality dat zobrazovaných v české Wikipedii. Práce ještě přibude, až se modul (brzy) nasadí do dvou masivně používaných infoboxů – firma a organizace.

Druhá pomoc spočívá ve vyhledávání článků o různých ekonomických subjektech, které ještě informace o sídlu na Wikidatech neobsahují. Zejména ty české firmy a organizace za nás nikdo jiný asi nedoplní. Nejjednodušší způsob je využít k tomu nástroje Ico.js, který připravil Jiří Sedláček před nějakým časem. Stačí si ho vložit na svou common.js podstránku stejně, jako to mám já. a který využívá identifikátoru IČO, který každý subjekt v Česku musí mít. Stačí vyplnit IČO a stisknout tlačítko, které za vás vyplní všechny dostupné údaje (sídlo, typ organizace, oficiální název). Nic tedy nebrání tomu, aby každá organizace s článkem na Wikipedii měla brzy vyplněno i své celé sídlo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..