Wikiměsto Kopřivnice

Dlouho to vypadalo tak, že letos naše tradiční akce – Wikiměsto ani neproběhne, dobrovolných organizátorů není nikdy nazbyt. Na poslední chvíli ho zachránila až Hanka Kašpaříková z Brna, za což jí patří veliký dík! Hanka se rozhodla další wiki-špendlík zapíchnout do ne úplně zmapované Kopřivnice, kterou řada wikipedistů doporučovala předem.

Vila Machů

Vila Machů


Kvůli Hančiným možnostem jsme oproti loňskému červnu stanovili termín Wikiměsta na 7. až 9. září. Ničemu to ale, zdá se, nevadilo. Naopak možná více lidí mělo po prázdninách čas.
Záštitu nad akcí převzal starosta města Kopřivnice Miroslav Kopečný. Nejvíce nápomocným se ukázal být vedoucí místního informačního centra Lukáš Filip, velký Kopřivnický patriot. Pomocnou ruku nabídla i místní knihovna, která nám nakonec po celou dobu poskytla i své prezenční publikace.
Wikipedisté se do Kopřivnice sjížděli během pátku ze všech koutů republiky. Část z nich byla tak natěšená, že svobodné snímky pořizovala už při cestě. Hanka mezitím zajistila převzetí prostor pro editování (místnost ve zdejším Kulturním domě) a volné vstupenky do muzeí. Soupis literatury, jenž předem připravil Aktron, posloužil i jako podklad pro jednání s knihovnou. Literárních zdrojů bylo i díky tomu nakonec víc, než jsme mohli zpracovat, což není vždy samozřejmostí. V zajišťování zdrojů patří speciální dík i Hance! Po společné páteční večeři se část účastníků ubytovala v zamluvené Vile Machů. Zrekonstruovaná vila je jedním z architektonicky nejcennějších objektů v Kopřivnici a mj. o ní během Wikiměsta vznikl článek na Wikipedii.
V sobotu se všech 15 wikipedistů přesunulo do Kulturního domu, kde se rozdělili na fotící a píšící (fotící samozřejmě odjeli fotit do okolí – nakonec zvládli nafotit i nedaleké město Štramberk). Zbylí editoři zprvu museli projít zkouškou trpělivosti – to, když místní WiFi nezvládla nápor nově vznikajících informací. Díky účastníku Aktronovi i obětavému vedoucímu KC se ale podařilo problém vyřešit. V sobotní podvečer se ještě několik editorů vydalo přímo do města nafotit některé objekty a ulice.
Šustalova vila, Kopřivnice

Šustalova vila


V neděli část účastníků využila volné vstupenky a navštívila místní Muzeum Fojtství. Zde se podařilo zkontaktovat jeho ředitele, který Wikipedii sice nabídl sbírkové fotografie, ale pouze za poplatek a s vodoznakem (což je klasický problém, se kterým se na institucionální úrovni setkáváme).
V neděli někteří wikipedisté ještě stihli společný oběd a diskutovali o úspěšnosti Wikiměsta (další museli vyrazit domů už dopoledne, přece jen je čekala cesta přes půl republiky).
Během Wikiměsta se napsalo 43 nových článků – mezi nimi např. Dějiny Kopřivnice, Dřevěný kostel svatého Bartoloměje (Kopřivnice), Technické muzeum Tatra, Přírodní park Podbeskydí, Jan Uhlíř (skladatel) nebo Jan Sýkora (dirigent) a upravilo 144 článků souvisejících s Kopřivnicí (celý seznam na Nástěnce). Další podrobnosti najdete na organizační stránce na Wikipedii.
Všechny svobodné fotografie, které se podařilo pořídit účastníkům Wikiměsta v Kopřivnici, najdete zde.
Pro vyladění podobných akcí v budoucnu jsme už během příprav začali psát manuál tipů a dobré praxe.
Sepsáno z poznámek organizátorky Hanky Kašpaříkové a účastníka Aktrona.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..