Popiš památku i ty! Editační soutěž potrvá na české Wikipedii měsíc.

grafika soutěže

Soutěž probíhá od 15. ledna do 15. února 2018.


Na Wikipedii startuje od pondělí 15. ledna soutěž v editování článků. Nese název Popiš památku a za cíl si klade zvýšit povědomí o kulturních památkách v České republice.
Soutěž navazuje na předchozí akci s názvem Wiki miluje památky. Během tří ročníků fotografické soutěže se v letech 2012, 2013 a 2014 podařilo získat pro českou Wikipedii přes dvacet tisíc snímků. Nyní se zaměříme ne na fotografie, ale na články o jednotlivých kulturních památkách. Těch je totiž v Česku okolo čtyřiceti tisíc, popsána je na české Wikipedii ale jen velmi malá část. Mnohdy máme více fotografií některých památek, než informací o nich. A úkolem encyklopedie je především informovat o všem, co je encyklopedicky významné.
Soutěž organizuje spolek Wikimedia Česká republika. Jejími partnery jsou časopis Pro Památky a Národní památkový ústav.
V soutěži bude možné psát články o všech památkách, které jsou encyklopedicky významné, (tj. téměř všechny s výjimkou křížů, kapliček a památných kamenů) a ještě svůj článek na české Wikipedii nemají. Celkem jich je okolo čtyř tisíc. Do soutěže se přihlásíte tímto odkazem. Každý článek, který do ní chcete přihlásit, poté přidejte zde pomocí tlačítka „Přiřadit článek sobě“.

Soutěžící budou ohodnoceni podle počtu a délky napsaných článků. Kdo napíše nejvíce, vyhraje knižní ceny, které spolek Wikimedia Česká republika poskytne. Jednáme momentálně o možnosti dalších cen ze stran našich partnerů.
Pro lepší orientaci v tématu jsou na české Wikipedii připraveny seznamy kulturních památek podle jednotlivých měst a okresů, takže každý může najít památku, kterou zná, nebo která mu je nejblíže. Nalezli jste v seznamu červený odkaz? Napište o památce nový článek!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..