Ve Stockholmu jsme diskutovali budoucnost spolupráce s vzdělávacími institucemi

Collab uprostřed práce (autor: Melina Masnatta (WMAR), CCBYSA4.0)

Collab uprostřed práce (autor: Melina Masnatta (WMAR), CCBYSA4.0)


Spolupráce Wikipedie se vzdělávacími institucemi probíhá již v 91 zemích světa a během deseti let jí prošlo až 47 000 studentů a 4600 vyučujících. Celkem vytvořili přes 150 000 nových článků na Wikipedii a mnoho dalších jich vylepšili. Nahráli také úctyhodných 22 000 souborů na Wikimedia Commons. Ti nejzkušenější koordinátoři těchto aktivit – ať už  dobrovolníci, nebo zaměstnanci poboček Wikimedia – se v březnu 2016 sešli v Stockholmu, aby diskutovali společné překážky a pokusili se je kolektivně vyřešit.
Setkání probíhalo pod hlavičkou Wikimedia Foundation, která již v roce 2014 ustavila na zahajovacím setkání v Praze tzv. Education Collaborative (zkráceně Collab), což je neformální klub regionálních koordinátorů spolupráce mezi Wikipedií a školami – education leaderů. Česko je zakládající zemí – jsem členem Collab již od roku 2014. S potěšením mohu konstatovat, že po dvou letech je Collab konečně „dospělá“ a mnohem akceschopnější, než jsme kdy doufali. Stockholmské setkání, pořádané ve spolupráci s Wikimedia Sverige, přivítalo asi 20 skutečných profesionálů ze čtyř světadílů, pohybujících se v oblasti Wikipedia Education.
Umělecké zachycení diskuze během Collab setkání (autor: Melina Masnatta (WMAR), CCBYSA 4.0)

Umělecké zachycení diskuze během Collab setkání (autor: Melina Masnatta (WMAR), CCBYSA 4.0)


A co jsme diskutovali? Seznamovali jsme se s globálními statistikami, které jsem citoval v úvodu tohoto příspěvku, bavili jsme se o způsobech, jak podpořit vznik education programů v dalších zemích a navrhovali jsme nové způsoby komunikace s komunitou Wikimedia i s veřejností či vývoj nových informačních materiálů. Největším tématem, které do jisté míry zastínilo všechny ostatní, byl tzv. Programs&Events Dashboard, který vyvíjí nadace Wikimedia ve snaze nahradit zastaralé rozhraní EducationProgram (kurzové rozhraní, v němž běží kurzy a díky němuž o nich máme přehled). Dashboard (český název zatím nemá – napadá vás?) by měl být dostupný v mnoha jazycích a podporovat všechny projekty Wikimedia, nejen Wikipedii. Softwarově bude vycházet ze stejnojmenného nástroje, který vyvinula Wiki Education Foundation. Úvodní testování bude probíhat na arménském Wikislovníku a na hebrejské Wikipedii, ale Česko bude mít také významnou roli, protože jsem na sebe vzal funkci připomínkovače a nahlašovače „bugů“. Finální nasazení Dashboardu by však mělo proběhnout až v létě 2017  – pokud vše půjde dobře, protože situace v Wikimedia Foundation je poněkud nepřehledná a na vývoj některých nástrojů se nedostává dostatek developerů.
Důležitou roli na takových setkáních ovšem hrají také zákulisní diskuze a výměny zkušeností. Dohodlo se třeba mezinárodní kolo projektu 1lib1ref, který se snaží o větší zapojení knihovníků – mělo by proběhnout někdy na podzim, cca v říjnu. My jsme ovšem také prezentovali náš projekt Senioři píší Wikipedii a mluvili jsme o nutnosti vyřešit problém s limitem 6 vytvořených účtů na 1 IP adresu, který komplikuje pořádání workshopů. Budeme toto téma navrhovat v rámci konzultací s komunitou, které pravidelně hledají nová témata pro vývoj nástrojů, či se ho pokusíme protlačit na jeden z pořádaných mezinárodních hackathonů. Díky společné práci ušetříme energii, finanční prostředky i nervy – to je asi nejdůležitější výstup ze setkání Education Collab 2016.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..