Wikimedia vs. NSA: Nadace Wikimedia podala žalobu proti Národní bezpečnostní agentuře USA

Spravedlnost - socha ve Frankfurtu nad Mohanem. Autor: Roland Meinecke, Free Art Licence

Spravedlnost – socha ve Frankfurtu nad Mohanem. Autor: Roland Meinecke, Free Art Licence


Přinášíme částečný český překlad vyjádření nadace Wikimedia Foundation na jejím blogu v souvislosti s dnes učiněnými právními kroky ve Spojených státech.
Nadace Wikimedia Foundation se dnes ve spolupráci s řadou dalších občanských iniciativ ve Spojených státech amerických rozhodla podat žalobu proti Národní bezpečnostní agentuře (NSA) a Ministerstvu spravedlnosti USA. Žaloba se týká programu sledování NSA; přesněji rozsáhlých aktivit a pozorování internetové komunikace, které často bývá označováno termínem „upstream surveillance”. Cílem Wikimedia Foundation je boj proti masovému sledování, jehož konec by znamenal ochranu práv uživatelů projektu nadace po celém světě. Osm dalších organizací se přidalo k žalobě. Jsou zastoupeni Americkým svazem pro občanské svobody (ACLU).  Text žaloby je veřejně k dispozici.
Jimbo Wales, zakladatel Wikipedie, uvedl k této skutečnosti následující: „Žalobu jsme podali za naše čtenáře a editory z celého světa. Rozsáhlá sledování narušují původní záměr fungování internetu: Otevřený prostor, kde je možné spolupracovat i experimentovat a kde strach nemá své místo.”
Soukromí ja základem osobní svobody. Univerzální právo, které doplňuje svobodu projevu a shromáždění. Na jejich základě je možná diskuze, dialog a svobodná tvorba – klíčové prvky vize hnutí Wikimedia, jež vyjadřuje právo všech na přístup k veškerému lidskému vědění. Podrývání těchto práv znamená také ohrožení cílů hnutí. Pokud by lidé museli zpozornět vždy předtím, než začnou vyhledávat informace na internetu, rozmýšleli si přispívání do kontroverzních článků Wikipedie nebo se zdráhali sdílet důvěryhodné, ale nepopulární informace, byla by Wikipedie i svět o mnoho chudší.
V roce 2013 se na světlo světa dostaly aktivity Národní bezpečnostní agentury a komunita okolo Wikimedia zpozorněla. V loňském roce nadace Wikimedia Foundation zahájila dialog s Americkým svazem pro občanské svobody v souvislosti s možností podání žaloby na NSA a další subjekty.
Žaloba se soustředí na praxi „upstream surveillance”, kterou umožnil zákon Foreign Intelligence Surveillance Act Amendments Act (FAA), schválený v roce 2008. Spočívá ve sledování komunikace internetové páteře, a to především osob, které nejsou občany USA. „Tento zákon povoluje shromažďovat veškerou komunikaci, spadá-li do široké kategorie informací pro zahraniční rozvědky. Umožňuje sledovat v podstatě jakékoliv informace, které lze interpretovat jako významné z hlediska národní bezpečnosti nebo mezinárodních vztahů. Výsledkem několika let trvající praxe bylo vybudování rozsáhlé sítě informací, mnohdy takových, které se netýkají žádného možného „cíle”, nebo vztahujících se ke komunikaci občanů USA. Například i pracovníků nadace Wikimedia Foundation a uživatelů projektů nadace.
Výkonná ředitelka nadace Wikimedia Foundation, Lila Tretikov, k této skutečnosti uvedla: „Odposloucháváním internetové páteře Národní bezpečnostní agentura přiškrcuje páteř demokracii. Wikipedie je postavena na svobodě vyjadřování, diskuze a informací. Porušováním soukromí uživatelů našich projektů ohrožuje NSA svobody klíčové pro schopnost lidí vytvářet a porozumět vědění.”
Národní bezpečnostní agentura interpretovala FAA jako možnost, která ji otevírá dveře zcela volně identifikovat cíle, sledovat lidi, organizace a skupiny bez ohledu na jejich proporcionální význam ve společnosti. Věříme tomu, že současná praxe Národní bezpečnostní agentury překračuje již tak široké pravomoce amerického Kongresu. Navíc se tímto domníváme, že dochází k porušování prvního dodatku ústavy Spojených států, který se zabývá svobodou projevu a shromažďování a čtvrtého dodatku, který chrání před neodůvodnitelným sledováním a pronásledováním.
Wikipedie je historicky nejrozsáhlejším kolaborativním projektem v oblasti sdílení svobodného vědění. Představuje zhmotnění všeho, čeho lze dosáhnout, jsou-li možnosti spolupráce otevřeny a nespoutány strachem. Za posledních 14 let napsali wikipedisté přes 34 milionů článků v 288 různých jazycích. Každý měsíc k informacím Wikipedie přistupuje zhruba půl miliardy lidí z téměř z každé země na světě. Tvoří dohromady oddanou komunitu lidí, které spojuje vášeň pro šíření vědomostí. Jejich odhodlanost dokázala, že projekt Wikipedie může fungovat. Především kvůli nim jsme proto dnes podali tuto žalobu.
Další informace k tomuto tématu byly zveřejněny v tiskové zprávě, kterou spolu napsala výkonná ředitelka nadace Wikimedia Foundation Lila Tretikov a zakladatel největší online encyklopedie, Jimbo Wales. Zpráva rovněž vyšla v deníku New York Times.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..