Studenti psali Wikipedii i v roce 2014, opět o něco více

Bajty přidané v minulých semestrech


Studenti píší Wikipedii je jeden z našich klíčových projektů, platforma pro všechny vyučující, kteří chtějí pro své studenty něco užitečnějšího a zábavnějšího než pětistránkovou seminárku, která po odevzdání skončí v učitelově archivu. V letním semestru 2013/2014 a zimním semestru 2014/2015 přidali celkově neuvěřitelných 1934143 bajtů, tedy téměř 2 megabajty textu.
Pro představu, toto množství představuje asi 650 stránek typické knihy. Každý z 352 studentů, kteří se loni zúčastnili našeho projektu, tedy napsal necelé dvě strany této knihy. Ač to představuje poměrně malou část obrovské „knihy vědomostí“, kterou je dnes se svými 315 000 články česká Wikipedie, neměli bychom přínos studentů bagatelizovat. Nové články přidávají většinou právě „nováčci“ a jednorázoví editoři – Wikipedie proto novou krev nutně potřebuje. Padesát nejaktivnějších editorů napsalo na české Wikipedii jen asi čtvrtinu všech článků. Studenti vytvořili také 119 úplně nových encyklopedických hesel – mezi nimi třeba sociální inženýrství, pedagogika volného času, Hawthornský experiment nebo Völkerkarte von Europa.
Poděkování patří především učitelům a potažmo institucím, které se v loňském roce zapojily. Patří k nim: Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy, Vysoké učení technické v Brně, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy, Vysoká škola ekonomická v Praze, ale i Střední škola knižní kultury.
Studenti píší Wikipedii byli financováníi z grantového programu „Presentation and Outreach II„.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..