Česká Wikipedie se zapojí do mezinárodní soutěže CEE Spring

logo soutěže

Logo soutěže. Autor: Aktron, licence: CC BY-SA 3.0


Řada Wikipedií v jazycích středoevropského a východoevropského regionu uspořádala v minulých týdnech a měsících různé společné aktivity. Byl to třeba týden ukrajinskoestonské spolupráce, kdy vzniklo na obou verzích největší světové encyklopedie spoustu článků. V souvislosti s tím přišli Wikipedisté a aktivisté hnutí Wikimedia na mezinárodní konferenci v Kyjevě v prosinci 2014 k zajímavé myšlence: Zorganizujme soutěž. A to v celém regionu od německých hranic až po ostrov Sachalin.
Značně ambiciozní nápad, který plánuje ve skutečnosti hrstka dobrovolníků. Soutěž, která má trvat tři měsíce, bude značně decentralizovaná a v každé zemi bude mít vlastní tým a pravidla. Ta česká se momentálně připravují. Včetně cen. Na mezinárodní úrovni bude připraveno setkání vítězů národních kol soutěže se zajímavým a bohatým programem.
O co vlastně v soutěži půjde? Inu, záběr je díky vybrané oblasti široký. Zemí, které spadají do regionu CEE není zrovna málo; Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Albánie, Černá Hora, Makedonie, Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko, Ukrajina, Rusko, Kazachstán, Bělorusko, Litva, Lotyšsko a Estonsko… A zájem mají také i kolegové z kavkazských zemí. Cílem soutěže bude psát články na téma vybraných zemí. Každá editace bude mít svůj význam a dopad a na závěr období běhu soutěže proběhne vyhodnocení. Poté budou oceněni vítězi. Kvalifikuje se spousta témat: například tradiční ruské kláštery, polská kuchyně, ukrajinské hrady a zámky, maďarské lázně, řecké ostrovy. Je toho opravdu tolik, že by se to sem vlastně ani nevešlo…
Zvláštní kategorií naší soutěže je Polsko v druhé světové válce, která vzniká za spolupráce s Polským institutem. Pro ní je sestavován výběr soutěžních článků, který sestavili odborníci na polské moderní dějiny.  A i v této kategorii půjde vyhrát hodnotné ceny.  Stačí jen na každé z těch témat napsat odpovídající článek.
Počkejte si ale ještě na další podrobnosti. Startujeme v průběhu měsíce března…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..