Mediagrant ukazuje své výsledky: Přes 20 tisíc fotografií za 1 rok.

Červené obce nám ještě zbývají nafotit. Třeba to jednou dáme. A zbytek, dvě třetiny území republiky už na Wikipedii máme.

Červené obce nám ještě zbývají nafotit. Třeba to jednou dáme. A zbytek, dvě třetiny území republiky už na Wikipedii máme. (Autor: Jagro, CC BY-SA 4.0)


Je to už téměř pět let, kdy jsme začali pro Wikipedii systematicky fotografovat. V červenci 2009 byl vyhlášen projekt Foto českých obcí. Později se přidala celá řada dalších jiných akcí – fotografování chráněných území, židovských památek, lidové tvořivosti, vodních ploch, zoologických zahrad… V neposlední řadě jsme tu měli i soutěž Wiki miluje památky, pro kterou během třech ročníků nafotili dobrovolníci přes třicet tisíc snímků. A také si odnesli právoplatné a hodnotné ceny.
Fotografie nahráváme na server Wikimedia Commons a uživatelé je zveřejňují pod licencí Creative Commons.
Nicméně, v roce 2011 získala Wikimedia Česká republika tzv. Mediagrant, který mohl tento úspěch do jisté míry umožnit. Ano, my našim fotografům náklady cest proplácíme. Máme k tomu efektivní software – tracker, který sleduje, zda-li jsou výpravy podle pravidel a zda-li jsou náklady účelně vynakládány. Výsledky jsou nicméně samozřejmě velmi dobré: Do fotografování se zapojily již desítky lidí a my jsme v průběhu let získali neuvěřitelná množství snímků. Uskutečněno bylo jen za poslední rok 184 cest. Nafoceno bylo 1516 obcí a pořízeno okolo dvaceti tisíc fotografií.
Obecní úřad ve vesnici Oseček. Fotografování venkova probíhá na dobrovolném principu; spolek Wikimedia Česká republika však účastníkům fotografických výprav proplácí náklady, a to podle vlastních pravidel. (Foto: Osecek A. ObecniUrad, Autor: Stribrohorak)

Obecní úřad ve vesnici Oseček. Fotografování venkova probíhá na dobrovolném principu; spolek Wikimedia Česká republika však účastníkům fotografických výprav proplácí náklady, a to podle vlastních pravidel. (Foto: Osecek A. ObecniUrad, Autor: Stribrohorak, CC BY-SA 3.0)


I v dalších oblastech letos naši dobrovolníci fotografovali. Lidová tvořivost byla obohacena jako téma o 1012 fotografií. V různých chráněných územích fotografové pořídili 1583 snímků. Jednalo se například o Kočičí skálu u Pálavy, rezervaci Brouskův mlýn, nebo Bílý Kříž.
Za celých pět let jsme pořídili 43 270 fotografií českého venkova. Podařilo se nám nafotit už téměř 2/3 území České republiky. Řada fotografů z české komunity dokonce fotí v zahraničí (ať už prostřednictvím výjezdů, organizovaných různými pobočkami hnutím Wikimedia, nebo za hranicemi dlouhodobě žijí). Současným tempem bude celá republika zdokumentována pro Wikipedii do dvou let. A vlastně i pro všechny, kteří budou chtít naše snímky pro jakýkoliv účel používat. Neboť u fotografií pod licencí Creative Commons platí většinou jediné pravidlo: Uveďte autora – Zachovejte licenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..