Díla následujících autorů vstupují do Public Domain. Od 1. ledna.

Pohled na Zemi z Měsíce (Autor: Petr Ginz, licence: volné dílo)

Pohled na Zemi z Měsíce. Kresba Petra Ginze, od 1. ledna 2015 volné dílo.


Se začátkem Nového roku často mnozí z nás bilancují, co se povedlo, co nikoliv, čeho bylo málo a čeho bylo naopak možná až příliš. Objevují se různá shrnutí, ohlédnutí a vize do budoucna, naděje k nadcházejícímu roku. Na jednu věc se ale zapomíná, možná pro většinu z nás není asi tolik podstatná. Je však důležitá pro šíření svobodného a otevřeného vzdělání. Mnohá díla se od nového roku stávají osvobozenými od majetkové autorskoprávní ochrany.
Přestože autorské právo v Evropské unii ještě není zcela sjednoceno, něco již platí na (téměř) celém kontinentu stejně: A to ochrana děl autorů po dobu jejich života a navíc 70 let po jejich smrti. U řady hudebníků, spisovatelů, fotografů a jiných tvůrců je tak nezbytné ještě čekat, chceme-li jejich práci užívat svobodně. U určitého počtu však někdy v průběhu každého roku uplyne ona sedmdesátiletá hranice. A od 1. ledna roku následujícího, v našem případě od 1. 1. 2015, jsou tyto práce již prosty ochrany, stávají se dílem volným, neboli v angličtině – Public Domain. Jedná se o všechny tvůrce, kteří zemřeli v roce 1944.
Na počest této skutečnosti se slaví 1. leden každého roku jako tzv. Public Domain Day. Připomeňme si tedy, čí práce jsou nyní volným dílem. Jedná se o autory světového formátu, jako například Rachel Carlson, Ian Fleming, Flannery O’Connor, Antoine de Saint-Exupéry, Romain Rolland, Wassily Kandinsky, nebo Edvard Munch. A pak samozřejmě ještě o další desítky dalších.
A v České republice? I zde se volnými díly stávající práce řady spisovatelů, fotografů, malířů a jiných autorů. Jmenovitě: Greta Bauer-Schwind, Otto Brod, Stanislav Brunclík, Pavel Friedmann, Petr Ginz, Siegfried Goldschmidt, Antonín Hartl, Milena Jesenská, Alois Musil, Lubor Niederle, Vojtěch Priessig, Karel Weis, nebo Heinz Otto Ziegler.
Podívejte se na některé z nově uvolněných děl na Wikimedia Commons, kde komunita dobrovolníků začala s jejich shromažďováním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..