Evropská reforma autorského práva a hnutí Wikimedia

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise, kde se bude o reformě Autorského práva rozhodovat. Přinese nám svobodu panoramatu, abychom nemuseli pro příště cenzorovat tuto budovu? (foto: Snowdog, Public Domain)


Již dříve jsem na stránkách tohoto blogu zmínil rodící se wiki platformu, která existuje v rámci Evropských institucí. Jejím v současné době nejzajímavějším počinem byl croudsourcing odpovědí k evropské reformě Autorského práva. Evropská komise se zeptala veřejnosti, co si myslí o nadcházející harmonizaci Autorského práva v Evropě a sepsání nové směrnice. Free Knowledge Advocacy Group – skupina zájemců prosazující cíle Wiki v politickém prostředí – nelenila, a celou záležitost nechala podrobit crowdsourcingem. A dokonce i Evropská komise byla překvapena, že v hnutí Wikimedia jsme si jednotlivé odpovědi sepsali sami.
Do 6-18 měsíců můžeme očekávat vypracovaný návrh směrnice. Za hnutí Wikimedia k němu Free Knowledge Advocacy Group vypracovalo Position Paper, který podepsalo již celkem 31 organizací (15 poboček hnutí Wikimedia, 5 poboček Open Knowledge, 4 organizace zabývající se digitálními právy, 3 organizace okolo Svobodného software a jedna pobočka Open Street Maps). Mandát je tedy silný. Co vlastně chceme?
Vytyčeny byly celkem čtyři body:

  • Evropská komise by měla vyjasnit evropský rámec Autorského práva jeho harmonizací (tzn. vytvořením jednotného evropského autorského práva). Proto se také setkáváme s názvem single EU Copyright Title.
  • Evropská komise by měla zajistit každému právo svobodného užívání a sdílení fotografií, které byly pořízeny ve veřejném prostoru v duchu svobody panoramatu. Výjimka, která je dnes podle směrnice 2001/29/EC článek 5 bod 3.H volitelná pro každou členskou zemi, by měla platit na celém kontinentě bez výhrad.
  • Evropská komise by měla zajistit, aby práce veškerých úředníků v rámci administrativy a institucí EU bylo možné svobodně užívat a modifikovat. Tyto práce by neměly být chráněny autorským právem.
  • Evropská komise by měla nalézt novou rovnováhu mezi veřejnými díly a ekonomickými zájmy. Udělat definitivní tečku za 20. stoletím a zkrátit délku trvání výlučných práv na minimální možnou délku tak, jak ji definují mezinárodní smlouvy a úmluvy.

Od listopadu pracuje nová Evropská komise s komisařem Günterem Ötitingerem pro digitální záležitosti. Předseda komise Jean Claude Juncker definoval reformu Autorského práva jako jednu ze svých klíčových priorit, což znamená, že do budoucna nezapadne, jako tomu bylo v létě, kdy se o ni přetahovala jednotlivá ředitelství Evropské komise. A jak je na tom nový komisař Öttinger? Na jeho práci, která bude spočívat v budování jednotného digitálního trhu v Evropě, bude dohlížet místopředseda Komise, Estonec Andrus Ansip. Tak snad uvidíme… třeba se poštěstí i nám a otevřou se vbrzku nové možnosti pro šíření svobodného vzdělání a svobodných znalostí i u nás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..