V polských Słubicích byl včera slavnostně odhalen památník Wikipedii

Odhalení památníku. Autor: Awersowy, Licence: CC BY-SA 3.0

Odhalení památníku. Autor: Awersowy, Licence: CC BY-SA 3.0

Včera byl v polském městě Słubice odhalen památník věnovaný Wikipedii. Iniciátorem jeho zbudování byl Krzysztof Wojciechowski, ředitel školy Collegium Polonicum v Słubicích. Samotné odhalení se potom uskutečnilo za přítomnosti starosty města, Tomasze Ciszewicze, a zástupců nadace Wikimedia Foundation. Autorem památníku je arménský sochař Mihran Hakobyan, který na Collegium Polonicum vystudoval.

Památník má výšku okolo 170 cm a zbudován je z mosazného kovu. Představuje dva muže a dvě ženy, zvedající kouli sestavenou z částí puzzle – symbol Wikipedie. Náklady na toto dílo dosáhly výše 60 tisíc zlotých, které poskytlo město. Památník byl umístěn na Frankfurtském náměstí (Plac Frankfucki), hlavním náměstí ve Słubicích.

Proč byly ale vybrány právě polské Słubice, město s necelými dvaceti tisíci obyvateli? I přes nízký počet obyvatel a umístění téměř na hranici s Německem se jedná o město akademické; město kde se potkávají různé kultury a střetávají různé národy. I to představuje duch Wikipedie, kterou tvoří dobrovolníci z celého světa. V současné době je encyklopedie v dispozici v okolo dvou set osmdesáti jazycích.

Slavnostní odhalení se uskutečnilo ve večerních hodinách. Doplnila jej také debata o budoucnosti Wikipedie, kterou moderoval profesor Dariusz Jemelniak, a které se účastnilo i několik lidí ze spolků Wikimedie Polsko a Wikimedie Německo.

Zprávu o zhotovení a odhalení památníku přenesla média na celém světě – o iniciativě města Słubice informovaly deníky nejen v Polsku, ale také i ve Spojených státech, Španělsku, nebo Německu… V neposlední řadě svůj článek přinesl také Český rozhlas, a také slovenská agentura TA3.

O samotném památníku už vznikl na Wikipedii článek, který byl jen několik hodin po odhalení přeložen rovnou do 21 jazyků, včetně například japonštiny, malajštiny, nebo velštiny. Český článek prozatím chybí, nicméně jeho vznik lze v krátké době očekávat. Název Wikipedie vznikl z havajštiny, kde Wiki znamená rychle. A základní princip encyklopedie spočívá v tom, že rychle reaguje na řadu nových podnětů, změn i výzev.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..