Prof. Jan Sokol a Miroslav Malovec čestnými členy Wikimedia ČR

Miroslav Malovec, zakladatel české Wikipedie

Miroslav Malovec, zakladatel české Wikipedie


Dne 8. května 2014 byli na zasedání rady Wikimedia Česká republika schváleny návrhy na udělení čestného členství dvěma významným zástupcům české komunity Wikimedia – Miroslavu Malovcovi a prof. Janu Sokolovi. Se souhlasem obou nominovaných vstoupilo členství v platnost a v minulých dnech jsme oběma čestným členům – mimochodem prvním v dějinách české pobočky – předali slavnostní listiny.
Jan Sokol, (autor: Vojtěch Dostál, public domain)

Jan Sokol, popularizátor české Wikipedie


Miroslav Malovec (*1953) je přední český esperantista a překladatel, ale z hlediska komunity Wikimedia především otec zakladatel české Wikipedie. V roce 2002 se na esperantské konferenci v Dobřichovicích u Prahy seznámil se zakladatelem esperantské Wikipedie, který se ho optal, proč vlastně nezaloží českou Wikipedii. Miroslav Malovec začal překládat technické stránky, brzy byla česká Wikipedie na světě a začali se přidávat první wikipedisté. Dnes o Wikipedii říká: „(…) Díky tomu, že do ní může přispívat kdokoliv na internetu, shromažďuje obrovské množství informací, které jinde nenajdeme. Stává se kolektivním dílem celého lidstva a předpokládám, že to tak  zůstane po celou dobu, co bude existovat lidská civilizace.“ (informace čerpány z rozhovoru s Miroslavem Malovcem v časopise Wikimedium)
Prof. Jan Sokol (*1936) je český filosof, překladatel filosofických textů, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění, ministrem školství ve vládě Josefa Tošovského r. 1998 a protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta České republiky v únoru 2003. Patří mezi aktivní přispěvatele Wikipedie, založil dosud přes 1400 článků a má velmi konkrétní představu, kam by se Wikipedie měla ubírat. O Wikipedii mluvil mnohokrát v médiích včetně České televize, podpořil i projekt Senioři píší Wikipedii. Je jedním z neoficiálních veřejných „mluvčí“ české Wikipedii. (informace čerpány z rozhovoru v časopise Wikimedium)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..