Konference na téma Geoinformatika a Open Data

Dne 12. června 2014 uskutečnilo České vysoké učení technické v budově Fakulty stavební konferenci na téma Geoinformatika. Tedy využívání geografických údajů v infrastruktuře a různých informačních systémech. A tak jsme se bavili o katastrech, mapováních, slučování a rozdělování databází a crowdsourcingu všech těchto procesů. Nemalý prostor dostala také Open Street Map; mapa budovaná na principu wiki. Konference byla sama o sobě poměrně zajímavá – a pro Wikimedii zvlášť – neboť zde probíhala diskuze na téma Open Data. Otevřená data jsou definována jako strojově čitelná data, dostupná pod svobodnou licencí. Jsou tedy využitelná pro každého – ať už soukromou firmu, státní úřad, zájemce z řady široké veřejnosti, ale také i pro internetovou encyklopedii, jakou je Wikipedie.

Fakulta stavební v pražských Dejvicích, místo dějiště konference na téma Geoinfrastruktura (Autor: Gampe, licence: CC-BY-SA 3.0)


Vytvořit databázi strukturovaných a strojově využitelných dat není jednoduché. My se o to například pokoušíme s projektem Wikidata. Existují však i jiné subjekty, které shromažďují rozsáhlé obsahy dat a poté je ukládají do velkých databází. Mezi tyto subjekty patří například i veřejná správa.
Veřejnou správu si všichni platíme ze svých daní. Své údaje přitom dává k dispozici nikoliv zdarma, nýbrž v řadě případů za úplatu. V některých zemích (jako jsou například Spojené státy) však občané mají nárok získat zdarma a pod svobodnou licencí ty data, která vytvářejí státní instituce financované z daní.
Hnutí Wikimedia si vytyčilo podporu PD-GOV jako jeden ze svých cílů. Tato anglická zkratka znamená, že by všechna díla, která jsou vytvořena státními organizacemi (a placena z našich daní), měla být k dispozici jako díla volná (public domain – odtud zkratka PD). Přestože český právní řád zná pojem „úřední dílo“ pro práce vyňaté z autorského zákona, jedná se výhradně o listiny, právní texty a nařízení. Nikoliv výslednou práci úřadů veřejné správy. V praxi je tak přebírání obsahu mnohdy komplikované, složité a ne-li téměř nemožné.
Uvolňování rozsáhlých databází může být velmi přínosné, jak ukazuje koneckonců například i soutěž Wiki miluje památky, která by se neobešla bez rozsáhlého seznamu více než čtyřiceti tisíc kulturních památek z celé naší země. I nejen proto byla Česká republika jednou z velmi úspěšných zemí v soutěži, byť organizační výbor soutěže zůstal mnohem méně početný, než v některých sousedních zemích (například Německo nebo Polsko). Díky tomuto seznamu jsme nejen dokázali propagovat české kulturní dědictví, ale také motivovat dobrovolníky, aby se o české památky více zajímali. Věříme, že obdobně tomu může být i v řadě dalších případů.
Na konferenci o geoinformatice se také konala valná hromada spolku Otevřená geoinfrastruktura, který má zájem aspirovat o statut české pobočky nadace Open source geospatial foundation (OSGEO). I oni mají zájem o rozsáhlejší otevírání a využívání řady databází a my ve Wikimedii proto jejich iniciativu vítáme.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..