Wikimedium – bulletin na lepší dvojku

Obecné hodnocení bulletinu WikimediumV posledním čísle bulletinu Wikimedium jeho redakce vyhlásila i anketu, podle které jsme chtěli vyhodnotit jeho kvalitu. Výsledky nás docela potěšily. V průměru známek, kterými bylo možné ohodnotit jednotlivé vlastnosti bulletinu, jsme se dostali na lepší dvojku.
Nejvýše čtenáři hodnotili na bulletinu jeho užitečnost (průměr 1,55) a čtivost (1,67), nejméně přehlednost (2,18). Z jednotlivých rubrik se jasně nejvíce líbily Wikinovinky (průměrná známka 1,36), následované zábavnou stránkou a články z projektů. Naopak nejméně zaujal velký rozhovor (2,22). Nevíme ale, jestli je toto hodnocení výsledkem delší zkušenosti s těmito rubrikami, nebo zda – zejména u jednorázových rubrik, jako je právě velký rozhovor, který je v každém vydání právě jen jeden, hrála roli atraktivita jejich konkrétního tématu.
Celkový průměr všech známek za obecné hodnocení byl 1,87 a za jednotlivé rubriky 1,88.

Proč je Wikimedium užitečné?

Z odpovědí na další otázky nám vyplynulo, že Wikimedium slouží například jako téma k rozhovoru: Až ze dvou třetin jeho čtenáři na základě toho, co se dověděli na jeho stránkách, mluvili o Wikipedii nebo jejích sesterských projektech s lidmi kolem sebe.
Obecné hodnocení bulletinu WikimediumWikimedium také pomáhá jako motivace k přispívání do Wikipedie a k pomáhání Wikipedii, to, že o nějaké takové užitečné aktivitě začali po přečtení bulletinu uvažovat, potvrdilo mezi 60 a 85 % respondentů. Bohužel skutečnost je pak bohužel jiná. Že skutečně po přečtení bulletinu začali (více) editovat Wikipedii, poctivě přiznala jen ani ne pětina čtenářů.
Zhruba dvě třetiny ohlasů jsme dostali od čtenářů vytištěného bulletinu, kteří si ho odnesli na Wikikonferenci, jen každý šestý si ho stáhl z naší stránky www.wikimedium.cz. Všechny výsledky pro nás budou podnětné pro další vydávání bulletinu, ať už jste jeho typičtí čtenáři, nebo atypičtí. A jak vypadá takový typický čtenář? Jeho průměrný věk je zhruba 28 let a má dokončené středoškolské, nebo spíš dokonce vysokoškolské vzdělání.
Děkujeme za všechny odpovědi a hlavně i tady děkujeme všem, kteří Wikimedium čtou. A kdo ho ještě nečetl, může si ho stáhnout na známé adrese, kterou ještě jednou opakujeme: www.wikimedium.cz

1 Response

  1. Gampe napsal:

    Ahoj! Doufám, že autoři Wikimedia zaznamenali pozitivní ohlas u členů poboček Rakouska a Německa přo setkání v Salzburgu (viz článek níže). Moc se líbilo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..