Wiki miluje památky: Nafoceno 30 procent českých památek!

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce.

Bazilika Navštívení Panny Marie naSvatém Kopečku u Olomouce.Autor: Tom.HanekVýrok poroty: Panoramatické pojetí podtrhuje dominantní umístění objektu, a zároveň umožňuje působivou kompozici snímku.


Díky 6429 fotografiím, přihlášeným letos do mezinárodní soutěže Wiki miluje památky, jsou na internetu volně přístupné fotografie již více než 30 procent českých kulturních a historických památek. Vítězem českého kola se stala fotografie z katedrály svatého Víta. Česká část soutěže probíhala pod záštitou Národního památkového ústavu.

Vítězný snímek vybrala porota z celkem 6429 přihlášených pro „Panoramatické pojetí podtrhuje dominantní umístění objektu, a zároveň umožňuje působivou kompozici snímku.“. Autor snímku nahrál fotografii pod uživatelským jménem Tom Hanek. 

370 tisíc památek z celého světa

V 53 zemích po celém světě nahráli soutěžící letos 369 589 fotografií. Nejvíce snímků bylo pořízeno v Polsku (42 465), na druhém místě skončila Ukrajina (35 674) a třetí bylo Německo (35 595). Česká republika obsadila v počtu snímků 16. místo.

Wiki miluje památky (anglicky Wiki Loves Monuments, WLM) se každoročně koná po celém světě v září. Účastníci nahrávají své fotografie kulturních a historických památek pod svobodnou licencí na úložiště obrázků Wikimedia Commons. Soutěž organizují pobočky nadace Wikimedia Foundation, v České republice to je občanské sdružení Wikimedia ČR.

 Soutěž, která má smysl

„Po skončení letošního druhého ročníku je společně s loňským rekordním rokem nahráno na Wikimedia Commons více než 23 000 snímků českých kulturních a historických památek,“ řekl za organizátora soutěže Michal Reiter, předseda Wikimedia ČR. „Ve spolupráci s databází Národního památkového ústavu se tak podařilo během dvou let nafotit pod svobodnou licencí více než 30 procent památek. Dává nám to velkou naději, že zdokumentovat všechny památky na české Wikipedii je reálné,“ dodal. Ceny nejúspěšnějším fotografům letošního českého ročníku budou předány na V. wikikonferenci 30. listopadu 2013 v prostorách Přírodovědecké fakulty v Praze.

 ***

Další informace:
Hlavními patrony soutěže jsou Národní památkový ústav a Slezské zemské muzeum. Hlavním partnerem je společnost Dukan a hlavním mediálním partnerem je časopis FOTO.
Český web soutěže: www.wikilovesmonuments.cz případně www.wikimilujepamatky.cz
Mezinárodní web soutěže: www.wikilovesmonuments.org
Problematika svobodných licencí: www.creativecommons.cz
Pro bližší informace kontaktujte:
Michal Reiter, předseda Wikimedia ČR, michal.reiter(@)wikimedia.cz
Celý text této tiskové zprávy je uvolněn jako volné dílo (do public domain). To platí po celém světě. V právních řádech, kde takové uvolnění není ze zákona možné, poskytují autoři komukoliv práva použít toto dílo “’jakýmkoliv způsobem“‘ bez dalších podmínek, ledaže by takové podmínky vyžadoval zákon.