V Budapešti se zkoumala efektivnost programů

1280px-Program_Evaluation_&_Design_June_2013_Workshop_32

Skupinová fotografie účastníků workshopu Program Evaluation & Design


Wikipedie a ostatní projekty hnutí Wikimedia jsou tvořeny dobrovolníky, proto existuje nespočet programů a projektů, které se snaží dobrovolníky získat a podporovat je v přispívání. Avšak jak poznáme, jestli jsou tyto programy efektivní?
Z tohoto důvodu se setkalo 26 lidí z celého světa včetně wikipedisty Dominika Matuse na workshopu, který se odehrál 22. a 23. června 2013 v Budapešti. Byl tvořen většinou organizátory GLAM, WLM a Education Programu.
Workshop zařizovala nadace Wikimedia Foundation ve spolupráci s Wikimedia Magyarország a byla organizována 5 lidmi z nadace (Sarah Stierch, Frank Schulenburg, Jaime Anstee, Rod Dunican, Anasuya Sengupta). Hlavním tématem workshopu bylo organizování aktivit a programů podporujících přispívání do projektů Wikimedia a jeho měření a zefektivnění. Ke sdružení a vzájemnému sdílení zkušeností s projekty, vznikla skupina Program Evaluation and Design.

Prezenční místnost


První den workshopu začal krátkým seznámením mezi sebou a s projektem samotným – co je, k čemu je a co není. Frank Schulenburg, zkušený organizátor a koordinátor programů WMF, hovořil o tom, co vše můžeme měřit a jaké jsou rozdíly mezi vstupy a výstupy programů. Dále se rozváděly jejich jednotlivé položky (např. aktivity, náklady, vliv, cíle) a jejich terminologie, pomocí které by se měli jednotliví organizátoři domluvit a sami ji používat.
V poledne byl čas na krátké prezentace členů, proto Dominik prezentoval o projektu Studenti píší Wikipedii. Zmiňoval svou většinovou práci designéra, načež mu ostatní zatleskali za výborné logo, které je součástí úspěchu projektu. Zbytek dne byl zaměřen na logický model a funkce programů. K tomu aby to pochopili a předběžně si vytvořili nějaký model, hravou formou, ve skupinkách, na lepící stěně, sestavovali mapu jednotlivých vstupů a výstupů. Ve skupince zaměřené na vzdělávací projekty byli Rod Dunican (hlavní koordinátor Global Education Programu), Sophie Österberg (koordinátorka švédského education programu), Teele Vaalma (estonsko) a Celio Costa Filho, který začíná zapojovat Wikipedii na brazilských školách. Diskutovali a určovali které položky se ovlivňují navzájem a tím si určili na co se mají zaměřit pokud chtějí s projekty něčeho docílit.

Sophie komentuje výsledný model Education Programu


Druhý den byl zaměřen na data a měření. Mluvilo se o tom co se dá vůbec měřit a o typech dat. Například jaké data mohou získat na začátku projektu, v jeho průběhu, na konci, a následný vliv (počet nových wikipedistů, editací, atp). Na závěr byl představen nový nástroj User metrics API (přejmenován na Wikimetrics) pomocí kterého mohou organizátoři měřit tyto data. Ukazovaly se i konkrétní příklady a užití. Ke konci účastníci vyplnili dotazník, který byl srovnán s dotazníkem vyplněným při příchodu. Pomocí toho si organizátoři události změřili jejich úroveň porozumění a efektivitu jejich workshopu.

Odkazy

Stránka události
Report z události v angličtině
Zápis z prvního dne na Etherpadu
Zápis z druhého dne na Etherpadu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..