Rektor Univerzity Karlovy podpořil studenty, kteří píší českou Wikipedii

Wikipedie je internetová encyklopedie vznikající dobrovolnou prací tisíců autorů a univerzální  rádce v řadě oblastí. Není překvapením, že si našla místo i v univerzitním prostředí a studenti ji běžně využívají k základní orientaci. Studenti by Wikipedii – podobně jako jakoukoliv jinou encyklopedii – brát s rezervou, umět si informace ověřovat a rozumět procesu, kterým vzniká. Cílem projektu Studenti píší Wikipedii je právě naučit studenty pracovat s Wikipedií, pochopit její výhody a možná úskalí. 
Rektor Univerzity Karlovy podpořil projekt Studenti píší Wikipedii a vyzval pedagogy, aby zvážili, zda by se do projektu nemohli zapojit.
Zapojení studentů
Studenti si v rámci spolupráce sami zkouší v kolaborativním prostředí české Wikipedie napsat heslo pod odborným dohledem vyučujícího i zkušených mentorů z řad wikipedistů. Seznamují se tak s významem autorského práva a správného používání referencí, osvojí si vyhledávání, třídění a zpracovávání informací a v neposlední řadě jim veřejné sdílení článku na Wikipedii umožňuje zažít radost z užitečnosti odvedené práce, kdy výsledek seminární práce neskončí jen v „šuplíku“ vyučujícího. Veřejné publikování výsledku jejich práce nutí studenty pracovat kvalitně. Studenti se navíc dozvědí, jak Wikipedie funguje, že její obsah může kdokoliv měnit a že je tedy informace v ní obsažené ověřovat v primárních zdrojích. Tato ostražitost je pro studenta jedním základních předpokladů úspěšného vysokoškolského studia.
Díky stovkám studentů je česká Wikipedie bohatší o články z oborů, na nichž dosud nikdo systematicky nepracoval. Současně se o ní dozvídají mladí lidé, kteří se mohou stát podporovateli nebo dokonce dlouhodobými editory Wikipedie. Celá řada spolupracujících učitelů je z Univerzity Karlovy. Zásadního vylepšení se třeba díky práci studentů Přírodovědecké fakulty dočkaly desítky článků z oboru imunologie nebo histologie – v rámci projektu pod patronací Karla Drbala; a nebo díky snaze studentů předmětu Ochrana krajiny a přírody, vedeného Jiřím Reifem, se čtenáři mohou detailně seznámit s desítkami chráněných území, což přispívá k lepší ochraně přírody. Vlastní projekt vede i Petr Novotný z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, kde si Wikipedii ohmatávají budoucí učitelé.
Spolupráce s univerzitami
Česká část Wikipedie v současné době obsahuje přes 260 000 článků různé kvality, zatímco anglická verze má článků přes 4 miliony. Program Studenti píší Wikipedii spustilo před dvěma lety občanské sdružení Wikimedia Česká republika, v němž dobrovolníci pracují na propagaci a zlepšení obsahu české Wikipedie. Toto občanské sdružení již navázalo spolupráci s desítkami  vysokoškolských učitelů v Praze, Olomouci, Brně a dalších městech. České univerzity se tak řadí do dlouhého seznamu vysokých škol po celém světě, které zapojují své studenty do rozvíjení Wikipedie; jen ve Spojených státech to jsou třeba elitní University of California v Berkeley nebo Yale University.
Vojtěch Dostál z občanského sdružení Wikimedia ČR věří, že si spolupráce univerzit a dobrovolníků z řad české Wikipedii najde dlouhodobé místo v akademické sféře. O prohlášení rektora říká: „Podpora od rektora Univerzity Karlovy je pro nás neuvěřitelně cenná. Je to povzbuzení do další práce na rozvoji české Wikipedie a ještě užší spolupráce s univerzitami napříč Českou republikou.“ Předseda sdružení, Michal Reiter, k tomu říká: „Budeme rádi, když podpora pomůže motivovat další vyučující k zapojení se svými studenty do projektu Studenti píší Wikipedii.“
Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..